Hűvös időben se hagyja abba a futást

futás

A hidegebb időjárás és a rövidebb napos órák nem jelentik azt, hogy abba kell hagyni a futást. Ha hideg időben fut, energiával töltődik fel, s biztos, hogy jó formában kezdi majd a fürdőruhaszezont.

Ha erős a szél könnyen áthatol a ruházaton, kifújja onnan a szigetelőrétegként jelen lévő meleg levegőt. Emellett pedig a mozgás miatt keletkezett légáramlat is erősíti a hatását. Szélmentes időben -15 fokig nyugodtan lehet kint futni, ám szelesebb időben vagy nagyobb hidegben válassza inkább a futópadot.

Védje a kezét és a lábát

A test hőleadásának mintegy 30 százaléka a kézen és a lábon keresztül történik. Enyhébb napokon használjon futókesztyűt, a hidegebbeken pedig egyujjas kesztyűt, ahol az ujjak is melegítik egymást. Emellett hasznos a kesztyűbe dugható melegítőpárna is. Léteznek speciális, varrás nélküli futózoknik, amelyek remekül védenek a vízhólyagok ellen! A téli futáshoz ajánlott a dupla rétegű, hőszabályozós változat, de figyelj arra, hogy még így is jusson elegendő hely a cipőben a lábujjainak!

Öltözzön rétegesen

A legalsó, közvetlenül a testtel érintkező réteg legyen vékony, szintetikus anyagból készült trikó, mely elvezeti a nedvességet. Kerülje a pamut pólót, mely magába szívja a nedvességet! Ha megáll futás közben, a pamut párolgással azonnal elkezdi a hőelvonást, ami kihűléshez, megfázáshoz vezethet. A külső réteg legyen lélegző anyag, mely véd a széltől és csapadéktól, miközben kiengedi a fölösleges párát és hőt. Ha nagyon hideg van, szüksége lesz még egy rétegre.
A futónadrág legyen vastagabb, amire esetleg még egy rövid nadrágot is húzhat a megfelelő hőtartás érdekében.

A téli futócipők melegebbek, vízállóbbak és bordázottabb a talpuk, a csúszásveszély csökkentése miatt.

Kerülje a túlöltözést

Az az ideális, ha úgy öltözik fel, hogy amikor kimegy a szabadba, még kissé fázik, de 5-10 perc bemelegítő futás után kellemesen érzi magát.

Ne feledje a sapkát

A hőleadás kb. 40 százaléka a fejen át történik, ezért a sapka különösen fontos. Nagy hidegben, illetve hosszabb távú futásnál érdemes pótsapkát vinni, illetve ajánlott az arcmaszk használata.

Ez melegíti a belélegzett levegőt, és védi az arcot is a fagyástól.

Előzze meg a fagyási sérüléseket

Nagyon hideg időben fokozottan figyeljen az ujjakra, lábujjakra, fülekre és az orra! Ha úgy érzi, a fagyás veszélye fenyeget, menjen meleg helyre!

Bemelegítés

Szükség van a bemelegítésre, hogy elkerülje a sportsérüléseket. Ne feledje, hogy télen az izmok merevebbek, lassabban melegszenek be.

Egyeztessen az orvossal

A hideg időben való futás mellkasi fájdalmat és asztmás rohamot válthat ki az arra hajlamosaknál. Mielőtt a téli futás mellett dönt, méresse fel orvosával általános egészségügyi állapotát!

(webbeteg)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?