Feleslegesen ne használjunk el a kelleténél több vizet!

ivóvíz

Az emberek többsége több vizet használ, mint feltétlenül szükséges lenne. Egy kis odafigyeléssel naponta több tíz litert spórolhatunk meg.

Ellenőrizzük, hogy a rendszer jól működik-e! Nézzük meg a vízórát és a csapokat, valamint a vécét, nem csurognak-e, valahol nem szivárog-e a víz. A rossz tömítés vagy a gondatlanul elzárt csapok miatt naponta 40–120 liter víz csöpöghet el fölöslegesen, és így havonta 10 eurót dobhatunk ki az ablakon.

Toalett

A legtöbb vizet mosakodáshoz és a toalett öblítéséhez használjuk. Egy-egy öblítéssel a régi tartályokból egyszerre 10-12 liter víz folyik ki: aki naponta csak négyszer megy vécére, máris elpazarolt 40 liter ivóvizet. Vehetünk korszerű tartállyal, stop gombbal ellátott toalettet, de ha erre nincs lehetőség, tehetünk egy téglát vagy egy üveg vizet a tartályba, így csökkenthetjük a tartály kapacitását és az öblítésre használt víz mennyiségét. A kertben vagy a balkonon az esővíz, illetve a kézmosó vagy mosogatóvíz is összegyűjthető kannába, ez alkalmas a toalett öblítésére.

Kézmosás, mosakodás

Kézmosáskor 2-3 liter vizet használunk el. Folyó víz helyett lehet lavórban kezet mosni, amit újra lehet hasznosítani a virágok öntözésekor, takarításkor, a toalett öblítésekor. Fürdéskor akár 100–150 liter vizet is elpazarolunk, míg a zuhanyzás 40–70 literrel is megoldható, főleg ha spórolós zuhanyrózsát és zuhanystopot használva nem folyatjuk állandóan a vizet. A hagyományos zuhanyrózsa kb. 37 liter vizet enged át percenként, az alacsony áteresztésű rózsák csak 10–15 litert. Ha mindenki csak spórolósan zuhanyozik, egy négytagú család akár 8–10 köbméter vizet is megtakaríthat egy hónap alatt.

Pazarló dolog folyó víznél fogat mosni vagy borotválkozni. Ha csak a legszükségesebb időre engedjük meg a csapot, akkor 2 liter víz is elég a fogmosáshoz, sőt, ha poharat használunk, akkor 2-3 deci. Már az előbbi módszerrel is 1,44 köbméterrel csökkenthető a havi vízfogyasztás. További eurókat spórolhatunk meg, ha az összes csapot felszereljük alacsony áteresztésű perlátorral. A speciális sugárszabályozók levegővel dúsítják a vizet: a sugár erőssége és vastagsága megmarad, de 30–35%kal csökken a fogyasztás, így 1 köbméter víz takarítható meg havonta.

Mosogatás

Sok víz elfolyhat feleslegesen, ha távol van egymástól a vízmelegítő kazán és a mosogató csapja. A vízmelegítőt érdemes egyenesen a csapra felszerelni. A vízmelegítők 50–60 eurónál kezdődnek, viszont 0,7–0,9 köbmétert spórolhatunk havonta.

A piszkos edények számától és attól függően, ki mennyire engedi meg a csapot, a folyó vizes mosogatással legkevesebb 40 litert csurgatunk el havonta, ami felmehet akár 200–250 literre is. Ha ehelyett teletöltünk egy edényt forró, egy másikat pedig hideg vízzel az öblítéshez, máris csak 20 liter fogy, és a havi megtakarítás 2,4 köbméter lehet. Megoszlanak a vélemények, hogy a mosogatógép csökkenti-e a vízfogyasztást. A gép legalább 10–12 liter vizet használ, de csak akkor érdemes bekapcsolni, ha megtelt, hiszen fél programmal is majdnem annyi vizet igényel, mint normál programmal. A mosógépet is csak akkor kacsoljuk be, ha tele van!

Öntözés, autómosás

Akinek kertje, autója van, sok vizet elhasználhat öntözésre, autómosásra. Szerezzünk be egy nagyobb méretű esővízgyűjtő hordót: az esővíz kitűnő locsolásra! Aki csapra kötött öntözőcsővel mossa le az autóját, az kb. 400 liter ivóvizet használ el. Ha autómosót vesz igénybe, akkor 0,3 köbméter vizet takarít meg; de ez esetben is jobb, ha esővizet használunk.

Mivel egy köbméter szennyvíz elvezetéséért szinte annyit kell fizetni, mint egy köbméter ivóvízért, ne engedjünk mindjárt mindent a lefolyóba! Az ételmaradékokat nem kell feltétlenül a vécébe önteni, el lehet dobni a kukába is!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?