Hamran szerint a miniszteri jogkörök bővítése kell a rendőrség megtisztításához

Hamran István

Hamran István ideiglenesen megbízott országos rendőrfőkapitány támogatja a belügyminiszter hatásköreinek bővítését. Úgy látja, hogy a rendőrséget így lehet megtisztítani a politikai káderektől. Ezt pénteki sajtótájékoztatóján jelentette ki.

„Meg kell szabadulni a politikai káderektől, hogy a rendőrség vezetése dönthesse el, ki, hol, milyen minőségben fog dolgozni, és hogy a szakmai kvalitásokat és az erkölcsi alkalmasságot vegyék figyelembe, ne pedig azt, hogy kinek milyen összeköttetései vannak a politikusokkal, oligarchákkal, pénzemberekkel” - mondta Hamran és hozzátette, rendszerszintű változások kellenek, ezen kell dolgozni.

A rendőrfőkapitány rámutatott, volt már ilyen paragrafus, és "azt minden tisztségviselő előszeretettel ki is használta”. Hozzátette, hogy miután ezt megszüntették, olyan rendszer jött létre, amely lehetővé tette, hogy egyeseket „bebetonozzanak” a pozíciójukba.

Hamran elmondása szerint egy adott rendszer működéséért mindig a vezetők felelnek. „Jelenleg az a helyzet, hogy ha egy tisztségviselő nem képes megfelelő minőségben ellátni a feladatait, a felettesének nincs lehetősége arra, hogy eltávolítsa a posztjáról. Kénytelenek vagyunk eltűrni, hogy vannak olyan funkcióban lévő személyek, akik csak látogatóba járnak be a munkahelyükre" - mondta. Úgy fogalmazott, helyes, ha ő maga választhatja ki helyetteseit vagy nevezheti ki a kerületi rendőrfőkapitányt.

A parlament csütörtökön (október 7.) jóváhagyta a rendőrség és más biztonsági erők tagjainak szolgálati jogviszonyáról szóló törvény módosítását. A jogszabály kimondja, hogy ha szükséges, a miniszter - akár indoklás nélkül is - másik munkakörbe helyezhet át egy tisztségviselőt, és ha ez nem lehetséges, más szolgálati helyre helyezheti át".

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?