Olyan drága az energia, hogy leállt egy olasz gyár

gyár

Legalább másfél hónapra felfüggesztették egy olaszországi gyárban a termelést a megemelkedett energiaköltségek miatt, miközben az olaszországi acéltermelők szövetsége az ipari ágazat megbénulásának veszélyére hívta fel a figyelmet csütörtökön.

A norvég multinacionális vállalat, a Yara műtrágyát gyártó üzemében állították le ideiglenesen a termelést legalább hat-nyolc hónapra. A Ferrara városában található gyárban 140-en dolgoznak: a munkásokat egyelőre tovább foglalkoztatják, a tervek szerint karbantartási munkákat végeznek, valamint továbbképzésen vesznek részt.

A vállalat közleménye szerint a termelés felfüggesztésére a nyersanyagként használt földgáz árának emelkedése miatt volt szükség, amely tavaly év elejétől négyszáznegyven százalékkal lett magasabb. A vállalat másik olaszországi gyárában nem állították le a termelést.

További gyárak leállását jósolta az acéltermelőket tömörítő Federacciai elnöke, Alessandro Banzato, aki szerint ha az árak tovább emelkednek, „napok kérdése” lehet a termelés felfüggesztése más üzemekben is, miután – mint mondta – az energiaköltségeket a kész termékek ára sem fedezi.

A római kormány több mint kétmilliárd eurós gyorssegélyről határozott a közüzemi díjak hirtelen emelkedése után, amely a számítások szerint 30 millió háztartást és 6 millió mikrovállalkozást hozhat nehéz helyzetbe. A beavatkozásnak köszönhetően az áram ára a korábban beharangozott negyvenhez képest „csak” közel harminc százalékkal, a földgázdíjak majdnem tizenöt százalékkal emelkedtek. Valójában már a harmadik negyedévben is növelték a tarifákat, és Roberto Cingolani az úgynevezett környezeti átmenetért felelős miniszter szerint januártól elkerülhetetlen lesz az újabb áremelés. A lakosság az első megemelt közüzemi számlákkal az utolsó negyedév végén fog szembesülni.         

Az olaszországi földgáz-ellátás mintegy nyolcvan százaléka külföldről érkezik: Oroszország irányából, valamint Algériából és Norvégiából. A Líbiával közös gázvezeték ellátása akadozik az ország háborús helyzete miatt.  

Ezzel egy időben a sajtó számításai szerint átlagban öt-hét euróval nőtt egy teljes tankolás ára, és az energiadrágulás a gabonaárakat is növelte. Elemzők rámutattak, hogy az árak emelkedését részben az egészségügyi vészhelyzet után teljes erővel újraindult termelés energiafogyasztásának megugrása okozta. Az ipari túltermelés miatt például hiány alakult ki Olaszországban a mikrochip utánpótlásban is.         

A belügyi tárca már a nyáron azt közölte, hogy a pandémia okozta gazdasági válság hatására a társadalmi feszültségek erősödésével számol, gyakori utcai demonstrációkkal.  

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?