Mintegy kétszáz embert vettek őrizetbe Fehéroroszországban

Aljakszandr Lukasenka

Mintegy kétszáz embert vettek őrizetbe a fehérorosz hatóságok azzal a gyanúval, hogy sértő megjegyzéseket tettek a fehérorosz állambiztonsági szolgálat (KGB) egyik tisztjére, akit nemrég agyonlőttek egy minszki razzia során - derül ki Ivan Kubrakou belügyminiszter csütörtöki közléséből.

"Egyesek megpróbálnak felhajtást csinálni ebből a halálesetből. Mostanra már mintegy kétszáz embert vettek őrizetbe, akik Telegram-csatornákon mindenféle gyalázatos dolgot írtak abban bízva, hogy senki sem bukkan rájuk, különböző felhasználónevek mögé rejtőzve arra szólították fel az embereket, hogy ragadjanak fegyvert, és menjenek ki az utcára" - idézte Kubrakout a BelTA fehérorosz állami hírügynökség. A belügyminiszter szerint az interneten található egyes bejegyzésekben nemcsak a biztonsági erők, hanem a más véleményen lévő állampolgárok meggyilkolására szólítanak fel.

A dpa német hírügynökség szerint az őrizetbe vett személyek között van a Komszomolszkaja Pravda egyik helyi újságírója is. A fehérorosz hatóságok a múlt heti incidenst követően blokkolták a hozzáférést az incidensről tudósító Komszomolszkaja Pravda hírportálhoz, amely a hasonló nevű orosz portál fehérorosz változata.

A Vjaszna fehérorosz jogvédő szervezet az őrizetbe vett személyek közül 73-at politikai fogolynak nyilvánított, számuk így már meghaladta a nyolcszázat az országban.

Egy múlt keddi minszki razzia során a fehérorosz ellenzéket támogató 31 éves informatikus lelőtte a KGB egyik tisztjét. Ezt követően a hatóságok végeztek vele, feleségét pedig őrizetbe vették.

Az incidens részleteit homály fedi, és a közösségi médiában felkapott téma.

Az informatikus ellen korábban terrorizmushoz köthető tevékenységek gyanúja miatt nyomozást indítottak. Médiaértesülések szerint a férfi a közösségi oldalakon olyan fotókat tett közzé, amelyeken az ellenzék zászlója is szerepelt. Állítólag legálisan tartott fegyvert.

A Lukasenkához hű erők eddig is kíméletlenül léptek fel a tavaly augusztusi vitatott elnökválasztást követő tiltakozó mozgalom résztvevőivel szemben. Számos razziát tartottak olyan háztömbökben, amelyekben feltételezésük szerint ellenzéki aktivisták bujkáltak.

Az 1994 óta hatalmon lévő Lukasenka elutasította az ellenzék felszólítását, hogy mondjon le, és tartsanak új választásokat, a tiltakozókat pedig erőszakos lázadást szító bűnözőknek nevezte az elnök.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?