Függőjátszma

közösségi média

Valószínűleg sokan pánikba estek, amikor több mint hat órára leállt a Facebook, a WhatsApp, az Instagram és a Messenger. Az emberek egy része ma már nem tud a közösségi óriás nélkül élni, van, akinek a platformokon bezsebelt lájkok, megosztások jelentik az élet értelmét – mert függővé váltak.

Nem ez az egyetlen baj a Facebookkal (és a többi ilyen oldallal).

A leállás miatt 7 milliárd dollárt veszített a Facebook vezére, de abban biztosak lehetünk, hogy a világ egyik leggazdagabb embere nem emiatt aggódik. A napokban ugyanis a közösségi óriás volt termékmenedzsere, Frances Haugen kiszivárogtatott egy több tízezer oldalas jelentést, amelyből kiderül, hogy a vállalat pontosan tudja, milyen káros mellékhatásai vannak a Facebooknak és az Instagramnak, ám a profitéhség miatt nem tett semmit ezek ellen, sőt…

Az amerikai Szenátus is meghallgatta a volt felső vezetőt, aki azt mondta, erkölcsi csődöt kell jelentenie a Facebook termékeinek, ugyanis ártanak a gyerekeknek, mélyítik a társadalmi feszültséget és gyengítik a demokráciát. Például nemcsak teret ad az álhíreknek, az oltásellenességnek, a szélsőségeknek, de még gerjeszti is mindezt, hiszen a cég érdeke, hogy minél tovább a platformon tartsa e felhasználókat. Ehhez pedig véleménybuborékba zárja őket, hogy maximalizálja a bevételt.

Haugen szerint a legnagyobb probléma, hogy a Facebook algoritmusa a reakciók alapján rangsorolja, hogy milyen esélye van egy tartalomnak megjelenni a hírfolyamban. Ez pedig azt eredményezi, hogy a szélsőséges reakciókat kiváltó posztoktól hemzseg a közösségi portál.

De ez még nem minden, ugyanis Zuckerbergék pontosan tudják, hogy a Facebook és főleg az Instagram függőséget is okoz, rontja a felhasználók valóságról alkotott képét, valamint a fiatalok (jellemzően a lányok) testképzavarához, táplálkozási zavaraihoz is hozzájárul. A belső dokumentumok bizonyítják, hogy a Facebook és az Instagram az ilyen tartalmak felé terelik a fiatal felhasználókat. Hiszen a celebek, a követett személyek profiljain szinte csak és kizárólag a boldog pillanatokról lehet olvasni, képeket nézegetni (csodás tengerpartok, meseszerű kirándulások, luxusruhák és cipők stb.).

A problémákról szinte egyikük sem ír, ezért az a nézet alakulhat ki, hogy álomszerű az életük, a felhasználóé viszont unalmas és szürke, és jelentéktelenség érzése uralkodik el rajtuk… Ennek egyenes következménye a depresszió, és sajnos sokszor az öngyilkosság.

Haugen azt javasolta, hogy a kormány lépjen fel a Facebook-csoport ellen, hasonlóan, mint annak idején tette a dohánytermékek vagy akár a biztonsági övek esetében. Zuckerberg egy hosszú bejegyzésben próbálta cáfolni az állításokat, kevés sikerrel. Magáról a problémáról csupán annyit írt: nem igaz, hogy nem törődnek a fiatalok mentális egészségével és a biztonsággal. Hozzátette, új algoritmust hoztak létre, ami azt eredményezheti, hogy a fiatalok több posztot látnak a jövőben a családtagjaikról és a barátaikról.

Hétfőn, ha csak pár órára is, de jobb volt a világ. A közösségi portál leállása miatt újra megszólaltak a telefonok, újra beszéltek egymással az emberek, ismét előtérbe kerültek a – közösségi média miatt elnyomott – személyes kapcsolatok. Még az is lehet, néhány függő áthívta a szomszédját, hogy megnézze, mi a vacsorája, milyen pizsamában, hálóingben tér nyugovóra, hogy beszerezze az elismerő, de ezúttal személyes lájkot…

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?