Művészet vagy szemfényvesztés?

lle

Idén tizenhét napon át tart a Pozsonyban a Fehér éjszaka (Biela Noc), melynek szervezői – francia mintára – a kortárs képzőművészetet igyekeznek közelebb hozni az utca emberéhez. Az elmúlt években három nap alatt lezavart rendezvényt a járvány miatt nyújtották meg, hogy kisebb legyen a tömeg a belvárosban.

Régi mondás, hogy „művészet az, amit annak tartunk”. A kritériumokat a kurátorok és a kritikusok állapítják meg, az átlagember viszont azt csodálja, ami neki tetszik. Idén például legalább annyian fotózták a minden este ugyanúgy kivilágított Hodzsa téri szökőkutat, mint az elnöki palota épületére vetített fényfestést. Ez a mapping nevű technika háromdimenziós hatást képes kelteni, a KVANT nevű művészcsoport alkotása például „mozgásba hoztaˮ a téglákat a falakon, növények burjánzását imitálta a homlokzaton. Kár, hogy csak az első hétvégén, szeptember 17–19. között volt látható. Ezért érdemes alaposan átböngészni a bielanoc.sk címen található kínálatot. Vannak ugyanis „egy-hétvégésˮ művek (a múlt héten ilyen volt például a Duna-parti útvonal, a Zuckermandeltől az Euroveáig), néhány alkotás három hétvégén át látható, de hétköznapokon nem, és vannak tizenhét napon át megcsodálható objektek, szobrok, világító installációk. Ez utóbbiak többsége kültéri alkotás – a szervezők külön hangsúlyozták a beharangozó sajtótájékoztatón, hogy minél több művet szerettek volna tartósan kiállítani, az esetleges járványügyi szigorításokra is számítva. Tavaly ugyanis nagy csalódásként élték meg, hogy pár nappal a tervezett kezdés előtt kellett lefújniuk a Fehér éjszakát, amikor már minden készen állt.
Az idei kárpótlás kissé felemásra sikeredett, mivel érthető okokból nem tudtak külföldi művészeket, műveket meghívni Pozsonyba. Hiányoznak a kínálatból az olyan igazi, világra szóló, hónapokon át turnézó látványosságok, mint a tavalyelőtti hatalmas, világító földgömb (a brit Luke Jerram számos díjat nyert vele), az interaktív fényerdő, vagy a háromdimenziós mászóka. Ezúttal a hazai művészek kaptak nagyobb teret – szó szerint és átvitt értelemben is, hiszen olyanok is bemutatkozhattak projektjeikkel, akik a korábbi években valószínűleg labdába sem rúghattak volna. Találtunk néhány komolytalan ötletet, a reklámiparból ismerős, trendi megoldást, „túlhájpolt” objektet, amelyeket csak a leírás elolvasása után tudtunk valamelyest értelmezni. De akad pár valóban izgalmas mű, amelyekért érdemes útra kelni ezen a hétvégén is. A legfrekventáltabb belvárosi tereket sikerült érdekessé tenni. 
Minden napszakban más arcát mutatja Erik Binder használt mosógépajtókból épített piramisa, vagy inkább indián sátra a Štúr téren. Éjjel a körbe-körbe mozgó LED-fényeknek köszönhetően a pénzmosás jut róla az ember eszébe, nappal pedig a maga fehér tömbszerűségében, robosztusságában a túlfogyasztásra, a hulladék újrahasznosításának fontosságára figyelmeztet. A Fő téren néhány átalakított fémtartály kelt izgalmas hatást a belül elhelyezett lámpáknak köszönhetően. A fények és formák mesebelivé varázsolják a teret, azt se bánnánk, ha a cseh művész, Čestmír Suška alkotása örök időkre ott maradna. 

ggg
dee

A Pozsonyi Városi Múzeum udvarán látható, emberi molekulát modellező léggömbszobor egyszerre hat monumentálisnak és sérülékenynek. A letisztult formák kontrasztba kerülnek a régi, patinás épülettel. A pozsonyi műszaki egyetem építészet–dizájn szakos hallgatói tanáraik, Paulína Ebringerová, Monika Moravčíková és Bohuš Kubinský vezetésével dolgoztak a művön, amely az Empátia címet viseli, és arra figyelmeztet minket, hogy mind egyformák vagyunk – legalábbis a molekulák szintjén.

ddd

A hétvégi kínálatból érdemes megnézni Cséfalvay András digitális dinoszauruszembrióját a Rómer-házban (Zámočnícka 10.), vagy a már említett Bohuš Kubinský SKY című konstrukcióját, amely egy bankszékház belső udvarát díszíti (Tomášikova 48), azaz máskor megközelíthetetlen, és sejtelmes zene sem jár hozzá (Fero Király kompozíciója). 
Az utóbbi két hétvégén a várost járva az volt a legpozitívabb tapasztalatunk, hogy nem hömpölygött elviselhetetlen tömeg az utcákon, mint az a Fehér éjszakán megszokott. Ez a hatodik ilyen rendezvény, Pozsonyban egyre többen tudják, miről van szó, a Biela Noc brand meghonosodni látszik – bár sokak szerint az első év kínálata volt a legnívósabb, azóta a szemfényvesztés irányába mozdult el a projekt. A fényt művészi eszközként kezelő alkotóknak nehéz dolguk van: meg kell küzdeniük a világítás kommersz felhasználóival, a magukat reklámozó cégekkel, üzletekkel. 
A kéthetes fesztiválra készült alkotások zöme Kassán is látható lesz október 9-től 24-ig. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?