Az Egyesült államok támogatja Franciaország száhel-övezeti terrorellenes misszióját

Lloyd Austin

Washington továbbra is támogatja Franciaország terrorizmus elleni erőfeszítéseit Afrika Száhel-övezetében – közölte Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter hétfőn a francia hivatali partnerével folytatott telefonbeszélgetésben.

Franciaország mintegy ötezer katonát állomásoztat a nyugat-afrikai térségben, hogy féken tartsa az ott tevékenykedő iszlamista fegyveres csoportokat, s ehhez a missziójához logisztikai támogatást kap az Egyesült Államoktól.

A Pentagon vezetője egy olyan időszakban egyeztetett Florence Parly francia védelmi miniszterrel – mutat rá a Reuters hírügynökség –, amikor Washington javítani igyekszik Párizshoz fűződő viszonyát, miután szeptember közepén Boris Johnson brit és Scott Morrison ausztrál miniszterelnök, valamint Joe Biden amerikai elnök bejelentette a három ország új biztonsági partnerségi kezdeményezését, keresztülhúzva ezzel Ausztrália francia tengeralattjárók vásárlásáról kötött korábbi megállapodását.

Lloyd Austin „méltatta Franciaország vezető szerepét a térség terrorista erőivel folytatott küzdelemben, és biztosította őt arról, hogy az Egyesült Államok a jövőben is támogatni fogja ezt a fontos missziót” – közölte nyilatkozatában a Pentagon.

A Parlyval folytatott telefonbeszélgetés során Austin részvétét fejezte ki Maxime Blasco francia katona halála miatt, aki múlt héten esett el Maliban a dzsihadistákkal való összecsapásban.

Több mint 50 francia katona halt meg azóta, hogy Párizs 2013-ban terrorizmusellenes erőket küldött a térségbe.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?