Jogi gondok a kijárási tilalommal

kijárási tilalom
Pozsony |

Vladimír Lengvarský (OĽaNO) egészségügyi miniszter szerint a bordó járásokban az önkormányzatoknak kellene szabályozni az esti kijárási tilalmat. A Szlovákiai Városok Uniója (ÚMS) és Mária Patakyová emberjogi ombudsman is úgy véli, hogy a polgármestereknek ehhez nincs elegendő jogköre.

Szlovákiában ezen a héten már 5 járás bordó besorolásúnak számít: a Bártfai, a Korponai, a Rozsnyói, a Szakolcai és az Ólublói. A Covid-automata értelémben ezekben a régiókban már rendkívül szigorú járványügyi óvintézkedések vannak érvényben. Ezek közé tartozik az este 9 és hajnal 5 óra közötti kijárási tilalom is. A korlátozás szinte teljesen megegyezik a tavaly ősszel bevezetett intézkedéssel, vagyis az adott járásban élők csak indokolt esetben hagyhatják el otthonaikat, például orvoslátogatás vagy munkavégzés céljából. Az említett idősávban korlátozni kellene a boltok és a vendéglátóhelyek nyitvatartását is.

Egy jelentős különbség azonban van a tavalyi és a mostani intézkedések között: akkor a kormány bevezette a veszélyhelyzetet, most viszont nem. Vladimír Lengvarský ezzel kapcsolatban elmondta, egyelőre csak kevés járás kapott bordó besorolást, vagyis nem tartják indokoltnak a rendkívüli állapot kihirdetését. Éppen ezért arra kérte a helyi önkormányzatokat, hogy általános érvényű rendeletekkel szabályozzák a kijárási tilalmat.

A Szlovákiai Városok Uniója (ÚMS) azonban úgy véli, hogy a miniszter kérése nem megvalósítható.

„Az ÚMS jogi elemzése alapján egyértelmű, hogy az önkormányzatoknak nincs meg a jogköre ahhoz, hogy korlátozzák az emberek szabad mozgását 21 és 5 óra között, valamint szabályozzák a helyi vállalkozások nyitvatartási idejét a lakosság közegészségének védelme érdekében. A jelenleg hatályos jogszabályok alapján a szabad mozgás korlátozásának elengedhetetlen feltétele, hogy ki legyen hirdetve a veszélyhelyzet”

– olvasható a szervezet közleményében. Richard Rybníček, az ÚMS elnöke hozzátette: jó, hogy az egészségügyi minisztérium nem országos, hanem lokális szinten kezeli a járványhelyzetet, de az elképzelésüket nem lehet kivitelezni, ezért arra kéri a tárcát, hogy találjanak más megoldást.

Hasonló véleményen van Mária Patakyová emberjogi ombudsman is. Úgy gondolja, az általános érvényű rendeletekkel nem lehet olyan mértékben korlátozni az emberek szabadságjogait, hogy az megfeleljen a kijárási tilalom feltételeinek. Patakyová emellett arra is felhívta a figyelmet, hogy a Covid-automata pusztán egy módszertani, stratégiai dokumentum, amely önmagában nem jár jogi következményekkel. A benne található óvintézkedéseknek éppen ezért a Szlovák Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ SR) rendeleteiben is meg kell jelennie. Ráadásul a Covid-automata utolsó verziója is úgy van összeállítva, hogy a kijárási tilalom bevezetéséhez szükség van a veszélyhelyzetre.

„Éppen ezért is meggyőződésem, hogy a jelenlegi helyzetben a bordó járásokban nem létezik semmiféle jogalap a kijárási tilalom kihirdetésére”

– zárta az ombudsman.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?