Az új kombájnnal felettébb elégedettek vagyunk

agroservis

Az AGROSERVIS spol. s.r.o. fennállása során már nagyszámú céget segített abban, hogy a betakarítást sikeresen elvégezze. Bár korábban úgy tűnhetett, hogy a John Deere márka nem tartozik a piacvezetők közé a kombájnok terén, a gazdák tapasztalatai alátámasztják, hogy ma ennek az ellenkezője igaz.

A John Deere jelenleg a világ legnagyobb kombájngyártója, köszönhetően a legújabb, nagyon sikeres gépgenerációknak. Ezek nem csak versenyképesek, hanem bizonyos paraméterekben a legjobbak is. Így hát hová is mehetnénk máshová az aratás során, ha nem az új gabonakombájn tulajdonosához?

Ahogy azt az AGROSERIS a közösségi oldalán megjelentette, idén több szlovák cégben is sikerült gabonakombájnokat elhelyezni. Az egyikük az AROCONSULTING SPOL, s.r.o., Jatov, ahol a gépparkot a T670i modellel frissítették fel. Utánajártunk, mennyire elégedettek a cégnél az aratást követően a géppel. Erről beszélgettünk a cég vezetőjével, Ing. Martin Šulákkal.

Kérem, mutassa be röviden gazdaságát olvasóinak.

Az AGROCONSULTING SPOL s.r.o. megközelítőleg 1600 hektár területen gazdálkodik, és ez a terület mintegy 15 kataszteren oszlik meg. Telkeink így az Érsekújvár melletti Andódtól, Lipová-n, Tardoskedden, Jattón át a Sered kerületi Felsőcsöpöny kataszterig terjednek. Idén a vetési terület túlnyomó részén búza és kukorica található, de van jelentős területünk napraforgóból és szójából is. Az érdekesség kedvéért megemlíteném, hogy például levendulát is vetettünk egy kisebb területre. A csapadékviszonyok és a talajtípusok nagyon változatosak, mivel viszonylag nagy területen gazdálkodunk. Ez azonban csökkenti például a jégverés kockázatát, amelyek ma már gyakoriak környezetünkben. Mi a 150 m magasságba esünk, és a csapadékmennyiség évente 600 mm. Azonban nagyon egyenlőtlenül oszlik el, ami nem sokat segít a termésnek. Egy hónapban semmi nem esik, a második hónapban 100 mm - ez az idei példa. Tavaly szeptemberben 200 mm csapadék zúdult le, majd sokáig csapadék nélkül voltunk. Ezt követően esett néhány milliméter eső márciusban, majd idén májusban például csak 50 mm.

Ami a talajtípusokat illeti, teljes homoktalajt művelünk Érsekújvár környékén, de szupernehéz talajt is Jattó, Tardoskedd és Tótmegyer katasztereiben. A terményeket igyekszünk úgy elhelyezni, ahogy az a legalkalmasabb. Tehát a kukorica, a napraforgó és a szója a legjobb alternatíva számunkra.

Egy ilyen területet valószínűleg nehéz kezelni. Hogyan végzik ezt?

Próbáljuk a talajt szántás nélkül művelni, bár ez nem mindig lehetséges. Példa erre a tavalyi év, amikor évek múltán új ekét kellett vásárolnunk. A heves esőzések után, semmi mással nem tudtunk belépni a terültre, mint az ekével. Legtöbbször azonban mélylazítást végzünk, mivel régebben problémánk volt az ekével 40 cm mélységbe jutni. Ebből a célból az AGROSERIS-től beszereztünk egy BEDNAR mélyművelőt, és egy John Deere 9620RX nagyteljesítményű traktort, aminek köszönhetően először sikerült a talajt a kívánt mélységig megművelni. Még egy ilyen erős traktor is szenvedett az első nehéz lazítás során, viszont a következő évben sokkal könnyebb volt a munkája. Erre a tapasztalatra alapozva kezdtem inkább a precíziós mezőgazdaságra koncentrálni, és a segítőim ebben jó felszerelések és technológiák voltak. Kezdetben a GPS alapján talajelemzéseket végeztünk pontosan meghatározott helyekről. Ezt követően összehasonlítottuk azokat a gabonakombájnok által készített hozamtérképekkel, és meghatároztuk prioritásainkat. A prioritásom pedig az volt, hogy ne trágyázzuk azokat a területeket, amelyeken az elmúlt öt év legalacsonyabb hozamát értük el. Ezért különös figyelmet fordítunk a föld azon részeire, amelyek potenciálisan a legjobbak. Két év után kezdtek megjelenni az első eredmények. Például kevesebb nedves területünk van, amit később a térképeken dokumentáltunk. Ez teljesen más helyzetet teremtett a száraz területen, nőtt a termés, és kezdtem hinni abban, hogy ez valahová elvezet minket. Idén a repcét 3,6 tonna átlaghozammal könyveltük el, és nemrég arattuk a búzát 8,0 tonna terméssel.

Mivel ma itt vagyunk egy új John Deere T670i gabonakombájn előtt, természetesen az első kérdés, ami eszünkbe jut, hogy miért a John Deere?

Mivel cégünk a kilencvenes években még klasszikus csapat volt, gépesítő központunkban kizárólag John Deere traktorok vannak. Tehát hűek maradtunk ahhoz a színhez, amely a cégünkben az első volt, és a mai napig bízom bennük, mert valóban megbízható gépek.

Más volt a helyzet a társaságunk kombájnjaival. Teszteltük a konkurens márkákat, amelyek arról voltak híresek, hogy hatékonyabb munkát végeznek, de a működési költségek is magasabbak voltak. Ma azonban teljesen más a helyzet, és jelenleg úgy tűnik számomra, hogy ugyanabban a teljesítménykategóriában a John Deere márka egyértelműen a csúcson áll a versenytársakhoz viszonyítva. Az AGROSERIS a John Deere márkával biztosítja számunkra az adatgyűjtés technológiáját, valamint a hozamtérképek és a talajelemzés összeegyeztetését, ezért döntöttünk úgy, hogy megvásároljuk a John Deere T670i kombájnt. A vásárlás másik oka a gépek harmonizálása volt, és mivel zöld kombájnjaink vannak a cégben, nem kell konkurens rendszereket telepítenünk a konkurens márkák gépekbe. Megértettük, hogy ki kell használni a meglévő technológia lehetőségeit, amelyek cégünknél megtalálhatók, ezért gépeink jelenleg szimbiózisban élnek. Ezenkívül a kombájn kezelője olyan munkás, aki a 9620RX traktoron is dolgozik, és így a legkisebb problémája sincs a az új kombájn működésével. Minden rendszer nagyon hasonló, így rövid idő alatt megszokta a gépet. Ez a munkás is hozzájárult az új kombájn kiválasztásához, mivel a John Deere betakarítógépet gyakorlatilag maga kérte. A szerviz is fontos szerepet játszott a gép kiválasztásában.

Jelenleg a gabonafélék betakarítása után vagyunk. Hogyan teljesített az új kombájn?

Rendkívül elégedettek vagyunk. Természetesen új vágóasztalt is be kellett szereznünk, konkrétan ez egy 730x-es modell, munkaszélessége 9,5 méter. Nagyobb munkaszélességre nem is gondoltunk, mert ez a lista éppen a mi földünkre való. Mint már említettem, számomra úgy tűnik, hogy a John Deere márka jelenleg a kombájnok szegmensében fölényben van. Fogyasztás esetén adataink szerint akár 10%-al kevesebb. Repcében gépünk megközelítőleg 10-11 litert fogyasztott hektáronként, míg a búzában, amelynek hozama 8 tonna, a fogyasztás 15 liter körül alakult. Elégedettek vagyunk a teljesítménnyel is, amely napi legalább 40 hektár szinten van, ami kiváló érték az adott növények számára.

Mit mond a gabona és a szalma minőségéről, amelyet a T670i kicsépel?

Az élelmiszerbúza termesztése során természetesen a gabona minőségét is megnéztük, amellyel rendkívül elégedettek vagyunk. Annak ellenére, hogy a búza "megégett", kielégítő termést érünk el. Ami a szalmát illeti, nemigen foglalkozunk vele a gazdaságban, mivel nincs állattenyésztésünk. Igyekszünk tehát minden anyagot felhasználni és a szármaradványt is visszajuttatni a talajba. A repce vetés előtti talajelőkészítésekor még a szalma 10%-a sem marad a felszínen. Az AGROSERIS létrehozott egy olyan csapatot is, amely a precíziós mezőgazdasággal foglalkozik, és jól tette. A mobilomon elérhető egy alkalmazás, aminek köszönhetően online láthatom a betakarított termés nedvességtartalmát, az egyes parcellák hozamát, de például a gépek leállását is. Nem fontos ugyanis a tíz tonna betakarítása, ha a költsége tizenegy.

Amint már említette, a szerviz is szerepet játszott a gépválasztásban…

Az AGROSERIS mindig magas szinten teljesített ezen a téren. Szlovákiában e tekintetben az AGROSERIS-nek gyakorlatilag nincs versenytársa, köszönhetően ez annak, hogy az összes szükséges pótalkatrészt 24 órán belül szállítja. Köztudott, hogy Komáromból naponta közlekednek autók a John Deere központi raktárába. Legyen szó szombatról, vasárnapról vagy ünnepről, ezeknek a színvonalas szolgáltatásoknak köszönhetően mindig hozzájuthatok az alkatrészekhez. Egy másik hatalmas előny, amely az AGROSERIS-nek köszönhető, hogy a gép leállása esetén tartalék gépet biztosítanak, melynek köszönhetően rövid idő alatt, hosszabb leállás nélkül végezhetjük munkánkat. Ez az egyik legnagyobb előny, amelyet az AGROSERIS ajánlott. Területünkön a legtöbb vállalat gépeket értékesít, de nem rendelkezik kapacitással minden szervizművelet vészhelyzetben történő kezelésére. Általában a műszaki hiba a hétvégén következik be, amikor sokkal nehezebb segítséget kérni. Az AGROSERVIS gépekkel tudom, hogy ha vasárnap délelőtt beülök az autóba és Komáromba megyek, onnan visszatérek a szükséges pótalkatrészekkel.

(Az írás szponzorált promóciót tartalmaz.)

www.agroservis.sk

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?