A legfelsőbb bíróság betiltotta a fehéroroszok világszövetségét

Aljakszandr Lukasenka

A fehérorosz legfelsőbb bíróság betiltotta pénteken a fehéroroszok világszövetségét, a Haza (Backauscsina) nevű szervezetet.

A világszövetség arról tájékoztatott közleményében, hogy az igazságügyi minisztérium keresetének helyt adva „likvidálták”. Indokként hozták fel a tárca két korábbi figyelmeztetését. A minisztérium sérelmezte, hogy a szervezet nem tette közzé honlapján a tárcának továbbított jelentést a működéséről, ami – a Haza szerint – nem is lett volna kötelező. Másrészt a szervezet nem orvosolta a tárca által megállapított szabálytalanságokat, amire egy hét állt a rendelkezésére július közepén. A szervezet szerint ez utóbbi követelést viszont azért nem tudta teljesíteni, mert a minszki irodájában akkoriban házkutatás tartottak, és utána a helyiséget lezárták a hatóságok.

A szervezet később értesült arról, hogy a nemzetbiztonságnak kárt okozó cselekmények miatt indítottak büntetőjogi eljárást ellene.

A Haza nemzetközi szervezet 1990-ben alakult, hogy szoros kapcsolatot építsen ki a külföldön és belföldön élő fehéroroszok között. A szervezet számos rendezvényt tartott, hogy erősítse a fehérorosz nemzeti identitást a fehérorosz nyelv, kultúra és történelem mélyebb megismerése révén. A szervezet számos könyvet adott ki a fehérorosz kultúráról és történelemről, konferenciákat szervezett, ötévente pedig megtartotta a fehéroroszok világkongresszusát.

Fehéroroszországban a tavaly augusztusi elnökválasztás óta tart a belpolitikai válság. Az országot 27 éve irányító, 66 éves Aljakszandr Lukasenka július 13-án közölte, hogy a hatóságok különös figyelmet fognak fordítani a nonprofit szervezetekre, a civil szervezetekre és az országban működő külföldi médiára. A bejelentés nyomán házkutatási hullám indult független újságíróknál, jogvédő aktivistáknál, valamint a civil szervezetek és ellenzéki pártok tagjainál. A hatóságok egy sor szervezetet gyanúsítottak meg azzal, hogy titokban külföldről finanszírozzák őket, illetve adócsalást követnek el, és kormányellenes tüntetéseket pénzelnek. Augusztus végén a legfelsőbb bíróság ugyancsak az igazságügyi minisztérium keresetének eleget téve feloszlatta a Fehérorosz Újságírók Szövetségét (BAZS).

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?