Tisztelve és tesztelve

Vasárnap

Karlovy Vary az idén is jelesre vizsgázott. Mindenből. Szervezésből, tesztelésből, maszkviselésből, filmekből, sztárokból – és mindezek mellett még szívélyességből is.

Nincs kellemesebb hangulatú filmfesztiválja Európának. Berlin, Cannes, Velence, San Sebastian más utakon jár. Karlovy Varyban egy népes filmes család mélyen tisztelt, sőt szeretett tagjának érzi magát az ember. Még az is, aki mezei nézőként ül be a Thermal Szálló ezernél is több embert befogadó nagymozijába.

Első lépésben az oltási igazolványt kérték. Anélkül nem is kapott zöld utat az akkreditációra váró vendég. Elegáns kis fekete szalagot adtak a csuklójára, akinek volt, kétnaponta küldték tesztre azt, akinek nem. Maszk nélkül csak az utcán közlekedhetett az ember. A fesztiválpalotában és a vetítéseken kötelező volt a „kacsacsőr”, ahogy a csehek nevezik a Covid-maszkot. Kivételt azok élveztek, akik színpadra mentek. Vagyis az alkotók. A rendezők, a színészek, a producerek, a tolmácsok, a konferanszok. Négyezer Covid-tesztből egyetlenegy lett pozitív. Óriási siker. Cannes idei mustráján hetvenet fogtak ki. Nagy különbség.

Az ír film küldöttsége Egyiptomból érkezett. Karanténba kellett vonulniuk. Ezért jöttek öt nappal korábban Karlovy Varyba. A fesztivál első napján már szabadok voltak.

A versenyfilmek zsűrijéből egyvalaki napokig hiányzott. Karanténból érkezett.

A Jakutföldön forgatott (orosz) film (jakut) rendezőjét nem engedték (az oroszok) repülőre ülni. Nem is lehetett jelen filmje bemutatóján, de a fesztivál szervezőcsapata addig könyörgött az illetékeseknek, míg az utolsó napra megérkezhetett. Vlagyimir Munkujev a rendezvény történetében az első jakutföldi rendező, aki díjat kapott (első) játékfilmjéért. Az orosz – ez az alkotás címe. Egy jakutföldi párról szól a történet, és egy orosz politikai fogolyról, akit hozzájuk, világvégi faházukba helyez az államhatalom. Oda, ahol nem igazán terem a föld, még az erdők és a tavak sem biztosítanak élelmet az ott lakóknak. Mostoha körülmények között abból élnek, amit a tehenüktől kapnak. És azon kell osztozniuk a teljesen legyengült, már-már félhalott idegennel, aki később tönkrezúzza a pár érzékeny kapcsolatát. Szörnyű az ember.

James Frecheville ausztrál színész, a Zátopek című cseh szuperprodukció egyik szereplője (Ron Clarke, az ausztrál rekordman megformálója) sem vehette biztosra, hogy eljut a fesztiválra. Ausztrália „bezárt” a vírus miatt. Nem is fogadott turistákat heteken át. De külföldre sem engedett senkit a lakosai közül, nehogy behozza a vírus újabb mutánsát. Frecheville-ért is meg kellett küzdenie a fesztivál stábjának. Emil Zátopek, a legendás cseh atléta, aki Helsinki 1952-es olimpiáján háromszor is „aranyat futott”, David Ondříček filmjében kel most életre. Egy nagyszabású alkotásban, parádés színészi alakításokkal megtűzdelve. Václav Neužil játssza a futót, Martha Issová a feleségét, Dana Zátopkovát, aki gerelyhajítóként nyert aranyat Helsinkiben. Mindketten több hónapig készültek a szerepükre, és meg is lett az eredménye. Lenyűgöző alakításukkal máris világ körüli útra bocsátották a filmet. A szálfatermetű ausztrál atléta a mentorát keresi Zátopekben, 1968-ban utazik el hozzá Prágába, hogy ellesse minden titkát, átlássa páratlan győzelmének legapróbb mozgatórugóját is. A végén egyszerű felismeréssel búcsúzik tőle: csodálatos teremtés az ember.

Euforikus pillanatokat élt meg a többszörös győztes szerb film férfi főszereplője, Ibrahim Koma is. Ghánai bevándorlót játszik Sztefan Arszenijevics Amíg csak képes vagyok járni című rendezésében. Ő maga már Franciaországban él, onnan jött nagy boldogan élete első nemzetközi fesztiváljára filmbeli felesége, Nancy Mensah-Offei társaságában, aki pompás fejdíszével azonnal elnyerte a közönség tetszését. Egy szerbiai menekülttáborban ismerjük meg őket, ahol mindketten szívvel-lélekkel tevékenykednek. A nő sima eligazítást ad a frissen érkezőknek, a férfi embercsempészeknek közvetít nagy odaadással. Egészen addig, amíg ők ketten is megunják a végtelennek tűnő várakozást. Pedig a férfi előtt már karnyújtásnyira az új élethelyzet, hiszen bekerül a helyi futballklubba, és csakhamar megkapja a menekültstátust. Csakhogy amikor a nő, a felesége mindent feladva, egyetlen szó nélkül elhagyja, és megszökik a táborból, utánaered, s meg nem áll az útján, míg meg nem találja egy magyarországi menekülttáborban. Nagy erejű, kivételes alkotás, happy end nélkül. A bizonyosság azonban hangosan kicseng a filmből. Nem ismer lehetetlent az ember.

Azokban a napokban, amikor tízezrek menekültek Afganisztánból, amikor a tálibok kezében összpontosult a hatalom, amikor ártatlan emberek házaiba csapódtak rakéták, amikor emberek kimenekítése zajlott Kabulban, amikor tizenhárom fiatal amerikai katona halt meg az ottani repülőtéri robbantás miatt, amikor újabb menekültáradattól tart Európa, Arszenejevics filmje erős gyomros a világnak. Erdőkön, mezőkön, úttalan utakon, veszélyes helyzetekből menekülő hősével a földi pokol több fázisát megéli a néző, s megérti, amit eddig nem értett, s képzeletében talán már segítő kezét nyújtja a rászorulóknak. A történet minden statisztája valódi menekült, mindenki önmagát adja a kamera előtt. Ott és úgy, ahol és ahogy megálljt parancsolt neki a sorsa. Ibrahim Koma örömében majd kibújt a bőréből, amikor átvette a legjobb férfialakítás díját. Azt mondta, boldogságában le sem fogja tudni hunyni a szemét. Vagy ha mégis, akkor úgy, hogy az ágyában magához öleli majd a Kristály Glóbuszt.

Kis Hajni első játékfilmje, a Külön falka a Nyugattól keletre szekcióban került a fesztivál programjába. Négy szlovákiai magyar színész, Derzsi Réka, Nádasdi Péter, Bandor Éva és Molnár Xénia is szerepet kapott a börtönből frissen szabadult apa és a nagyanyja gyámságában élő, tizenkét éves lánya bonyolult kapcsolatát vázoló produkcióban, amelyet óriási tetszéssel fogadott a fesztivál közönsége. A vadóc, öntörvényű kislány minden tiltás ellenére nyomába ered büntetett apjának, aki kidobóként dolgozik a budapesti éjszakában. Kopasz fejével, tetovált testével, marcona küllemével, időnkénti erőszakosságával nem éppen érzékeny ember benyomását kelti, pedig az. Nagyon is érzékeny lélek, aki állandó harcban áll önmagával és a környezetével. Felesége mellette halt meg egy szörnyű autóbalesetben, sötét múltját azonban nem szívesen fedi fel nehezen kommunikáló lánya előtt. Ők ketten mégis egymásra találnak, de amikor már majdnem idillivé válna a kapcsolatuk, a férfi újra „megcsúszik”, és ismét elveszítik egymást – nem kevesebb, mint három évre. Dietz Gusztáv, az egykori világbajnok ketrecharcos és Horváth Zorka hiteles alakítása teszi felkavaró alkotássá Kis Hajni rendezését, amely nagy köröket fog még futni a világban az elkövetkező hónapokban.

Életműdíját Michael Caine, az angol mozi Sirje olyan nehéznek találta, hogy amint átvette, át is adta kísérőjének, aki végig afféle jón oszlopként állt mellette. Nyolcvannyolc évének terhét egyébként is meg kell osztania valakivel. A botja már kevés ehhez. „Soha életemben ilyen hosszasan nem ünnepelt a közönség – mondta meghatódva, a mezítelen kristálylányt formáló szoborra sandítva. – De ilyen súlyos elismerésben sem részesültem még.” Pedig kétszer kapott Oscar-díjat, és Arany Glóbusza is van három, de úgy látszik, azok is könnyebbek. A Paolo Sorrentinóval forgatott Ifjúságban, mint nyugdíjba vonult, világhírű karmester és zeneszerző, a fiatalság szépségét sírja vissza. Nyilván erre gondolt, amikor a szoborra mutatva úgy tréfálkozott: „Életemben talán utoljára jön velem az ágyba egy hibátlan szépségű, idegen lány.” Karlovy Vary idei fesztiválján a Best Sellers című új filmjét láthatta a közönség, amelyben egy morózus írót játszik, aki hosszas rábeszélés után ismét regényt ír, s régi népszerűségét éleszti újjá. De bemutatásra vár egy nemzetközi produkció is, amely Jan Žižkáról, a huszita forradalom vezéréről szól, s abban is szerepet vállalt több más külföldi pályatársa mellett.

Johnny Depp, a Karib-tenger leghíresebb kalóza, az egész világot lenyűgöző Jack Sparrow nem kapott életműdíjat. Pedig kaphatott volna. A Karlovy Vary-i fesztivál immár legendás triója, Jiří Bartoška, Kryštof Mucha és Karel Och, a rendezvény elnöke, producere és művészeti igazgatója azonban tudta, ennek a ceremóniának nem most kell lezajlania, amikor Depp nevét egykori szerelme bírósági ügyekkel próbálja befeketíteni. Tizenöt hónappal azután, hogy összeházasodott Amber Heard színésznővel, zátonyra futott a kapcsolatuk. A hölgy ütésnyomokkal az arcán jelent meg a rendőrségen, és azt állította, Johnny Depp többször is bántalmazta, és részegen verte szét a konyhájukat. Ez utóbbit videófelvétellel is bizonyította. Volt, ami volt, az igazat úgyis csak ők ketten tudják, Hollywood mindenesetre meghatározatlan időre eltaszította magától Deppet. Amikor kiderült, hogy Karlovy Vary idei mustrájának egyik fő vendége lesz, San Sebastianban pedig még életművet is kap, brit feministák felhevült csapata tiltakozott a sztár dicsőítése ellen. Bartoškáék Depp mellé állva azt üzenték a világnak: ha díjaznák is őt, a filmvásznon nyújtott teljesítményéért, amit el kell választani magánéleti zűrjeitől. Depp meg is hálálta mindezt Karlovy Varynak. Háromnapos ott-tartózkodása alatt kenyérre lehetett kenni. Rajongóinak ugyanúgy a kedvében járt, mint a fesztivál szervezőinek. Osztotta az autogramokat, fotózkodott, viccelődött, ölelkezett, elfogadta a neki hozott nézői ajándékokat, és az egekig dicsérte a Becherovkát. Amikor a fesztiválpalota nagyszínpadán állva csehül köszönte meg a feléje áradó hatalmas szeretetet, már tombolt a közönség.

Szegény Ethan Hawke! A New York-i független filmek nem kisebb sztárja, a Holt költők társaságának egyik emlékezetes figurája, a Fehér Agyar rokonszenves Jackje, a Gattaca természetes úton született hőse jóval kisebb ovációban részesült, mint hollywoodi pályatársa. De az egyénisége is más. Ő sokkal csendesebb, visszafogottabb alkat, igazi intellektuális színész. Feleségével együtt úgy is végigsétálhatott volna a Kolonnádon, hogy senki észbe nem kap, hogy őt látta, hiszen annyira eggyé tud olvadni az utca népével. Életműdíját is olyan higgadtan vette át, mintha évente részesülne hasonló elismerésben. Széles mosoly is csak akkor jelent meg az arcán, amikor a fesztivál nagydíjasa, Sztefan Arszenijevics örömében (és Kristály Glóbuszával a kezében) a nyakába borult.

Röviddel a délszláv háború után Szarajevó fesztiválján vendégeskedtem – mesélte Jiří Bartoška. – A szálloda falán még láthatók voltak a lövések nyomai. De már nyugalom volt a városban. Akkor fogalmazódott meg bennem: béke ott van, ahol moziba lehet menni. És most Karlovy Varyban is visszaállt a régi rend. Moziba lehetett jönni. Szponzorok nélkül azonban nincs fesztivál. Egy ilyen filmes seregszemle nem magától jön létre. Ez nem olyan, mint egy gyógyforrás, amely kilövell a föld gyomrából. Ezt elő kell készíteni, és rengeteg pénz kell hozzá. Remélem, jövőre is összejön a szükséges összeg, és nem augusztus végén, hanem július első hetében, ahogy az elmúlt években, újra találkozunk. Addigra jó lenne végérvényesen legyőzni a koronavírust. Tegyünk meg érte mindent!”

Ethan Hawke is ezzel búcsúzott. Hogy vesszen a vírus. És megmutatta: minden zsebében ott lapul egy maszk. Johnny Depp sem hazudtolta meg magát. „Maszk és Becherovka – én így védekezem – viccelődött. – Reggel aztán úgy ébredek, mintha nyíllal lőtték volna át a fejem.”

Lehet, hogy a rumot jobban bírja?

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/38. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?