Hogy lesz itt jogállam?

Eduard Heger

A helyzet komoly, de azért nem annyira, hogy meg is oldjuk...

Bevált diplomáciai eljárás, hogy ha valamilyen kellemetlen nemzetközi problémát kellene megoldani, létrehoznak a kezelésére egy munkacsoportot. Ez a módszer jól szemlélteti a sokat próbált diplomaták képmutató magatartását. Igen, súlyos problémáról van szó, amellyel foglalkoznunk kell, de azért annyira nem érint minket, hogy meg is oldjuk...

Leggyakrabban a fejlődő országokat fenyegető létfontosságú problémáknál alkalmaznak ilyesmiket, és ha a hazai politikában is felbukkan egy ilyen független munkacsoport, biztosak lehetünk benne, hogy valami nincs rendben, de aligha lesz megoldva.

A bűnüldöző szerveknél látott újabb letartóztatási hullám is mutatja, hogy mennyire rothadt a rendszer, és hogy nem tudnak vele mit kezdeni. Jogállamiság helyett különféle érdekcsoportok rivalizálását látjuk. A mindent átszövő klientelizmus még Vladimír Mečiar idejében kezdődött, Mikuláš Dzurinda idején is virágzott és Robert Fico kormányzásai alatt érett be teljesen. Egy monstrumot pedig, amely ennyire gyökeret vert, nem lehet a nyilvánosság bizalma és támogatása nélkül kiirtani.

gyanakkor ennek a kormánynak a lépései nyomán is sorozatosan kételyek merülnek fel. Bár a Főügyészség élére olyan embert állított a koalíció, aki a jogtisztaság őrzőjének számít, de nem tudja visszafogni magát a mediális nyomás alatt. A Speciális Ügyészséget pedig egy volt politikus irányítja, akit, úgy tűnik, az előírások szigorú betartásánál jobban érdekelnek a kézzelfogható eredmények.

A túlmotiváltság természetesen hibákhoz vezetett az ő hivatalában is, és kételyeket támaszt vele kapcsolatban.

És persze a háttérben ott ügyködnek a titkosszolgálat emberei, az SIS is játssza a maga titkosszolgálati játékait.

Az elmúlt néhány nap hozott bizonyos fokú kijózanodást, cselekvésre szánta magát a kormánykoalíció. Nyílt háborút hirdetett a maffia ellen. De aki látta és hallotta a kormány biztonsági tanácsának ülése után tartott sajtótájékoztatót, érezte a hamis kicsengést. Egy munkacsoportnak kellene rendet tennie a bűnüldöző szerveknél, tisztázni, kik milyen szerepet játszottak a szövevényes rendőrségi akciókban és visszaszerezni a lakosság bizalmát. Üdvözöljük a harmadik világban.

Felettébb naiv elképzelés, hogy a folyamatos kormánypárti civódás közepette meg lehet reformálni a bűnüldöző szervek működését. A szakmai bizottság jelentéseiből alighanem akár papírhajókat is hajtogathat Eduard Heger kormányfő.

A munkacsoportban eredetileg helye lett volna Daniel Lipšicnek is. Normális körülmények között ez normális is lenne. Végül az ország főügyésze tiltotta meg, hogy részt vegyen a bizottság ülésein. Így kezdődik a jogállamiság tervezett visszaállítása az országban.

Hubert Kowal

A szerző a Trend kommentátora

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?