Ezeknél az embereknél kilencszer nagyobb az esély arra, hogy belehalnak a delta variáns okozta fertőzésbe!

kep

A Dáta bez pátosu elemzői rávilágítottak arra, hogy bizonyos emberek kilencszer gyakrabban halnak meg a delta variáns okozta fertőzésben!

A koronavírus delta variánsa, ami a szlovákiai esetek majdnem száz százalékában kimutatható, sokkal fertőzőbb, mint a vírus alfa variánsa, mivel egy fertőző személy, akár négy másik embert is megfertőzhet.

Elérkeztünk ahhoz az időszakhoz, amikor mindenkinek saját magát kell védenie. Az intézkedések ezt már nem tudják megtenni a deltával, még akkor sem, ha szigorúan betartjuk őket. A delta variánssal mindenki találkozni fog. Ezért maradjon egészséges, ha eddig nem kapta el a koronavírust súlyosabb lefolyással és nincs teljesen beoltva, akkor sok szerencsét kívánok, mert szüksége lesz rá”

– közölte Richárd Kollár matematikus.

A delta variánssal a beoltottak is megfertőződhetnek, ők azonban a Szlovákiában regisztrált esetek negyedét teszik ki. A betegséget sokkal jobban viselik, gyakran teljesen tünetmentesek.

„A tudósok azért fejlesztették ki a vakcinákat, hogy egy adott oltott egyénnél a fertőzés kevesebb tünettel, könnyebb lefolyással járjon és alacsonyabb esélye legyen az elhalálozásra” – mutat rá Ivan Bošňák, a Dáta bez pátosu elemzője.

A szakértők az Egyesült Királyságból származó adatok alapján vizsgálták meg a koronavírus miatti haláleseteket. Az eredmények a 40 és 59 év közötti korcsoportnál azt mutatták, az oltatlanoknak kilencszer nagyobb az esélyük arra, hogy belehalnak a fertőzésbe. Ezeket az adatokat Peter Sabaka infektológus is megerősítette, aki saját szemeivel látja, ahogy napról napra megtelnek a pozsonyi Kramáre kórház fekvőhelyei.

Igaz, hogy a kórházban ápolt páciensek 90 százaléka nincs beoltva. Túlnyomórészt azért veszünk fel betegeket, mert nehezen lélegeznek” – magyarázta Sabaka. Sabaka nem zárta ki, hogy a harmadik hullám csúcsán a tavalyi évhez hasonlóan megtelnek a kórházak, ez pedig rontani fog a betegellátáson.

(br, pluska)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?