Heger az újságírók védelméről is beszélt az EP megfigyelőcsoportjával

Eduard Heger
Pozsony |

Az Európai Parlament (EP) demokráciával, jogállamisággal és alapvető jogokkal foglalkozó megfigyelőcsoportját, melynek tagjai Szlovákiába látogattak, az újságírók védelme is érdekelte – jelentette ki Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő szerdán.

Elmondása szerint a csoport tagjainak bemutatták a témával foglalkozó, kidolgozásra váró törvény vázlatát. A jogszabályt a tervek szerint még idén a parlament elé terjesztik. A miniszterelnök emellett arról is beszélt, hogy a kormánynak kötelessége hozzájárulni az újságírói szakma iránti közmegbecsülés növeléséhez.

A Sophie in 't Veld holland képviselő által vezetett csoport Heger szerint méltatta a jelenlegi szlovák kormány által bevezetett reformintézkedéseket, valamint az igazságszolgáltatás, a rendőrség és az ügyészség megtisztítása terén kifejtett erőfeszítéseket.

Újságírói kérdésekre válaszolva Heger kitért a jogállamiságba vetett bizalom helyreállítását célzó szakmai bizottság által kidolgozott lehetséges megoldásokról szóló vitára is, és ezzel összefüggésben arra, hogy a Sme rodina kilátásba helyezte a koalícióból való esetleges kilépését a Főügyészséget és a 363. paragrafust érintő, számára elfogadhatatlan változások esetén. A kormányfő felhívta a figyelmet: ő is felsorolhat „vörös vonalakat”, az egyik ilyen az igazságszolgáltatás. „Soha nem fogok üzletet kötni a koalíción belül az igazságosságot elősegítő megoldások rovására, még az alkotmányos többséget is hajlandó vagyok feláldozni ennek érdekében” – tette hozzá. Úgy véli azonban, hogy a szakmai csoport megoldásai kellő koalíciós támogatást fognak kapni.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?