Meddig emelkednek az árak?

Pixabay

Az infláció nem tartozott a világgazdaság legégetőbb problémái közé az elmúlt évtizedben, a gazdaságilag fejlett országokban tartósan alacsony volt, és a közgazdászok inkább az árak csökkenése miatt aggódtak.

Még 2021 elején sem tűnt úgy, hogy az infláció lesz az év egyik legfontosabb témája, ám ma a világgazdaság mindegyik fontos gazdaságában egyre gyorsabban növekednek az árak.

Nem kerüli el Szlovákiát sem a gyorsuló infláció, augusztusban a fogyasztói árindex éves szinten 3,8 százalékkal növekedett. Ilyen mértékű inflációt Szlovákiában 2012 októbere óta nem mértek, és a pénzromlás ilyen tempója már a közgazdászok egy részét is aggasztja. Persze politikai vetülete is van a gyorsuló inflációnak, hiszen az energiaárak vagy az élelmiszerárak növekedése hálás témája az ellenzéknek. Mindenki érzi az áremelkedéseket, hiszen gyorsabban ürülnek a pénztárcák és pénzromlás felfalja a lakosság megtakarításait.

Joggal kérdezheti az átlagfogyasztó, hogy miért ez a nagy infláció, hiszen a globális koronavírus-járvány kitörését követő tavalyi gazdasági visszaesés idején a közgazdászok még mindig az árcsökkenéstől tartottak. A jelenlegi infláció fő okát éppen a tavalyi visszaesés utáni gazdasági fellendülésben kell keresni. Az amerikai és európai fogyasztók a járvány első hulláma után gyorsabban kezdtek költekezni, és a megnövekvő keresletre nem voltak felkészülve a globális ellátási láncok. Hirtelen hiányozni kezdtek a csipek, a konténerek vagy a nyersanyagok. Ebből kifolyólag elkerülhetetlen volt a gyártási és szállítási költségek növekedése, és ez vezetett a fogyasztói árak emelkedéséhez. A végeredmény, hogy az ember nem győzi kapkodni a fejét, hogy most éppen mi drágul.

Nem hangzik jól, de a magasabb infláció miatt a közgazdászok többségének még nincsenek álmatlan éjszakái. A globális ellátási láncok ugyanis fokozatosan alkalmazkodnak a megnövekedett kereslethez, és ezért az infláció tempója fokozatosan csökken az elkövetkező hónapokban. A gazdasági elemzők szerint 2022-ben az infláció mértéke fokozatosan visszatér az előző években megszokott szintre, ezért még igazi pánikra nincs ok. Ezt megerősíteni látszik az amerikai infláció alakulása, ahol – úgy tűnik – már júliusban megvolt a tetőzés. Az eurózóna még néhány hónapos fáziskésésben van, de augusztusban már Szlovákiában is lassult valamelyest az infláció növekedése.

A központi bankok ennek ellenére komolyan figyelik az infláció alakulását, és várható, hogy ha tartósabban magas marad, kamatemeléssel reagálnak. Egyelőre azonban az amerikai Fed és az Európai Központi Bank is óvatos, ugyanis egy túl korai kamatemelés elfojthatja a még mindig törékeny gazdasági növekedést. A központi bankárok többségének véleménye az, hogy a valamivel magasabb infláció elfogadható ár a gazdasági növekedés fenntartásáért. Ezzel egyet lehet érteni, ugyanis az eurózóna csak az év utolsó negyedévében fogja elérni a globális pandémia előtti gazdasági teljesítményét. Az Európai Központi Bank ezért most nem gondolkodik kamatemelésen, de csökkentette azokat az értékpapír-vásárlásokat, melyekkel többlet pénzügyi forrásokat juttat a pénzügyi szektorba. Az eurózónán kívül azonban már több központi bank reagált alapkamat-emeléssel, a Magyar Nemzeti Bank már kis lépésekben többször is emelte.

A fogyasztók és a vállalati menedzserek számára egyelőre nem marad más, mint aggódva figyelni az árak növekedését, és bízni abban, hogy a gazdasági elemzők most nem tévednek, és a magasabb infláció tényleg csak ideiglenes.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?