Árrobbanás az egyetemi városokban

Budapest k
Budapest |

A főiskolai tanulmányaikat ősztől Magyarországon folytató felvidéki diákoknak idén nagyobb terhet jelent az ottani lakásbérlés. Az ingatlannet.hu ingatlanhirdető és -kereső portál felmérése szerint a nyári hónapokban alaposan megugrottak a lakásbérleti díjak az egyetemi városokban.

A járvány visszaszorulása és a jelenléti oktatásban induló felsőoktatási képzések hatására Magyarországon is rohamosan nő a kiadó lakások iránti kereslet, előidézve ezzel a bérleti díjak növekedését.

Vidéki árak

Az augusztusban regisztrált adatok alapján Győrben az egy négyzetméterre jutó átlagár 2528 forint volt, az átlagos bérleti díj pedig 120 ezer forint körül mozgott. A miskolci kiadó lakások átlagosan 2220 forintos négyzetméter áron kerültek meghirdetésre, átlagosan 90 ezer forintos bérleti díj ellenében. A legnagyobb vidéki városban, Debrecenben a regisztrált négyzetméterár átlagosan 2510 forint volt, míg a bérleti díjak 130 ezer forint körül mozogtak. A kiemelt egyetemi városok közül Nyíregyházán a legalacsonyabbak a bérleti díjak, ott átlagosan 90 ezer forint a havi lakbér.

Budapest egyre drágább

Az idei nyári főszezon alatt a budapesti bérleti piacon az átlagos áremelkedés 5,7% volt, ami 8,9 százalékponttal haladja meg a múlt év azonos időszakában rögzített adatot. Bár a budapesti bérleti díjak még a 2018-as szinten vannak, a drágulás folyamatos, az őszi hónapokra a lakásbérleti díjak további emelkedése várható a magyar fővárosban és az agglomerációban egyaránt. Portálunk augusztusi adatai szerint a meghirdetett lakások átlagosan 55 négyzetméteresek, a négyzetméterenkénti átlagár 3300 forint, így az átlagos bérleti díj 150 ezer forint körül alakul.

A járvány tavalyi kitörését követően sokéves trendek változtak meg: a tulajdonosoknak kellett versenybe szállniuk a bérlőkért. A pandémia második hullámát követően a piacon rekordszámú kiadó ingatlan volt, a kereslet pedig mélypontra süllyedt. Az idei statisztikák azonban már folyamatos, de lassú drágulást mutatnak a bérleti díjak esetében, a fővárosi kiadó lakáspiacon 4,2%-os a drágulás.

Míg a tavalyi évet a túlkínálat jellemezte, addig idén már hónapról hónapra nőtt a kereslet, ám ez a kínálati árakat kevésbé befolyásolta. Az idei év első felében az ingatlannet.hu statisztikái szerint elindult a korrekció, a bérleti díjak átlagosan 2,7%-kal emelkedtek országszerte. Míg idén januárban a regisztrált adatok alapján a négyzetméterenkénti átlagár 2600 forint volt, addig ez júniusra 2700 forintra nőtt.

A bérleti piac forgalma augusztusban tetőzött, ezzel párhuzamosan a bérelhető lakások száma is rekordot döntött – derül ki az ingatlannet.hu statisztikáiból, valamint a Központi Statisztikai Hivatal elemzéséből. A kínálat bővülése a tavalyi év második negyedévében kezdődött, amikor sok lakástulajdonos a hosszú távú lakáskiadás mellett döntött. Többségük idén sem tért vissza az Airbnb-piacra, megmaradva a hosszú távon kiadó lakások piacán.

Változó trendek

A koronavírus-járvány hatására az eddigi évekre jellemző trendek is megváltoztak: manapság egyre elterjedtebb a határozott idejű bérleti szerződés kötése, enyhítve ezzel az esetleges bizonytalanságokat. Emellett a kéthavi kaució helyett egyre több tulajdonos éri be csupán egyhavi bérleti díjjal kaució gyanánt.

SZABADKAI LIZA
A szerző az Ingatlannet.hu munkatársa

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?