Mit tehetünk nyakfájás ellen?

hátfájás

Nyakfájást sok minden okozhat: a rossz tartás, az ismétlődő mozdulatok munka közben, a nehéz válltáska, a sokáig tartó autóvezetés, vagy a nyaki gerinc „ostorcsapás”-sérülése. Pszichés vagy szociális okok is hozzájárulhatnak a panaszok kialakulásához, de szerencsére tehetünk is ellenük.

Helyes testtartás autóvezetés közben

Állítsuk be megfelelően a fejtámlát, minél közelebb a fejtetőhöz, ne alacsonyabbra, mint a fejtetőtől mért 7 cm.

Testtartás általában

Álljunk a falhoz laza tartásban, ha a hátunkat a falhoz érintjük, a fejünknek, vállunknak és a fenekünknek is hozzá kell érnie a falhoz. Járjunk emelt fővel, a szó fizikai értelmében is, mintha egy képzeletbeli súlyt tolnánk felfelé.

Állítsuk be a számítógépet

Fontos, hogy a képernyő közepe valamivel (10-20 fokkal) a szemmagasság alatt legyen. Ha előre kell hajolni, hogy lássuk, hozzuk közelebb a képernyőt, nagyítsuk a betűtípust vagy írassunk fel új szemüveget. Munka közben tornáztassuk a nyakunkat váltott oldalirányba fordítással.

Alvásnál

Inkább az oldalunkon aludjunk, ne háton vagy hason. Ügyeljünk arra, hogy a párna megfelelő méretű legyen, ha túl vastag vagy túl vékony, nyakfájás lehet a vége. Semmiképpen se aludjunk nagyon magas párnán.

Kerékpározásnál

Igyekezzünk nem igénybe venni a nyakunkat, az ülést és a kormányt a testmagasságunkhoz állítsuk be. Inkább egyenes derékkal kerékpározzunk, a versenykerékpár jobban igénybe veszi a nyakat.

Ne cipeljünk

Csak azt vigyük magunkkal válltáskában vagy hátizsákban, amit feltétlenül szükséges. Legyen a válltáska szíja széles és párnázott.

Telefonálás közben

Kerüljük azt, hogy csak a vállunkkal szorítjuk a fülünkhöz telefont, különösen ne a mobilt.

Fájdalomcsillapítás

Próbáljuk ki a vény nélkül kapható gyógyszereket, és attól függően, mi esik jól, hűtsük vagy melegítsük a fájó nyakat. Segíthet az enyhe masszázs is. Ha a fájdalom néhány napon belül nem csökken, vagy nem múlik, keressünk fel szakembert.

Az ostorcsapás-sérülés

Általában akkor keletkezik hátsó ütközésnél, amikor a test előrelendül, majd visszarándul, és a gerinc ostorként működik. Az első tünet általában a nyakfájás és nyakmerevség, de ezt kísérheti fejfájás, szédülés és más tünetek is. Kezelése hasonló a többi nyakfájásnál leírtakhoz: fájdalomcsillapító és borogatás. Segíthet a masszázs és esetleg a szteroidinjekció is.

(informed)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?