Globális cselekvést sürgettek az éghajlati válsággal szemben az EU mediterrán tagországai

globális felmelegedés

Sürgős globális cselekvést sürgettek a súlyosbodó éghajlati válsággal szemben pénteki csúcstalálkozójukon az Európai Unió (EU) mediterrán tagországainak vezetői, akik egyúttal sürgették azt is, hogy teremtsenek fenntartható jövőt a mediterrán térség számára.

Horvátország, Ciprus, Franciaország, Görögország, Olaszország, Szlovénia, Málta, Portugália és Spanyolország vezetői Athénban találkoztak, hogy megvitassák az éghajlatváltozást, miután a pusztító nyári bozóttüzek rávilágítottak a felmelegedés jelentette kihívásokra Európa déli részén.

A mediterrán térség már példa nélküli ökológiai károsodást szenved el, a reagálási képességeket pedig a végsőkig kimerítették - fogalmaztak a vezetők közös nyilatkozatukban a csúcstalálkozó után, amelyhez Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke is csatlakozott. "Az ilyen szintű veszélyeztetettség mértéke nőni fog az éghajlatváltozás gyorsuló hatásai miatt a térségben, ami jóléti veszteségekhez vezet azoknak a gazdasági hatásoknak a következtében, amelyeket az éghajlatváltozás okoz" - áll a nyilatkozatban.

Uniós szakértők szerint a mediterrán térség a bózottűzek gócpontjává vált, miközben az emberi tevékenység okozta éghajlatváltozás egyre valószínűbbé teszi az egyre súlyosabb hőhullámok kialakulását. Görögországot a valaha feljegyzett legsúlyosabb erdőtüzek sújtották az idén nyáron, intenzív hőhullám közepette, miközben Olaszország déli részét is bozóttüzek, Nyugat-Európát pedig súlyos áradások sújtották.

"Az idei nyári pusztító tüzek különösen Görögországot, Olaszországot és Ciprust sújtották. Egyetlenegy mediterrán országot sem hagytak sértetlenül, miközben Európa északi része számos ember halálát okozó áradásokat szenvedett el" - mondta a csúcstalálkozó utáni közös sajtótájékoztatón Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök. Ez a legerősebb bizonyítéka annak, hogy a környezeti válság mindnyájunkat érint" - fogalmazott. " Mivel pedig a veszély közös, védekezésünknek is közösnek kell lennie" - tette hozzá.

A mediterrán országok megállapodtak abban, hogy fokozzák az együttműködést egymás között a tervezés és a megelőzés területén, egyúttal felszólították az EU-t, hogy erősítse meg polgári védelmi mechanizmust, elősegítendő a civilek és a környezet fokozottabb védelmét az egyre súlyosabb és összetettebb katasztrófákkal szemben.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?