Afgán újságírók a nemzetközi közösség segítségét kérik

afganisztán tasr

A nemzetközi közösséghez fordult szombaton több mint száz afgán újságíró, azt kérve, hogy szülessenek olyan intézkedések, amelyek megvédik a sajtószabadságot Afganisztánban.

A nevük mellőzését kérő újságírók a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nevű újságíró-szervezeten keresztül közzétett felhívásukban azt írják, hogy különösen a női újságírók védelme érdekében lenne sürgető őket megóvó lépéseket tenni. Úgy vélik, hogy a foróriporterek és tudósítók elleni támadások és a hatalmat megszerző iszlám szélsőséges táliboknak a sajtó tevékenységébe történő beavatkozása miatt "a legrosszabbtól lehet tartani".

Az újságírók konkrét támogatást kérnek, hogy a szerkesztőségek folytatni tudják munkájukat, a veszélyben lévő újságírók számára pedig diplomáciai, konzuli és anyagi támogatást sürgetnek, hogy elhagyhassák az országot. Az elmenekülőknek abban kérnek segítséget, hogy újságíróként dolgozhassanak tovább.

Az RSF azt közölte, hogy a Kihalás fenyegeti az újságírást Afganisztánban című kiáltványt 103, különféle etnikai származású és politikai hovatartozású afgán újságíró írta alá, köztük 20 nő is. A szervezet a szerzőkről annyit árult el, hogy tízen közülük már elhagyták az országot, de többségük jelenleg is Afganisztánban dolgozik. Mindannyian tartanak azonban attól, hogy családtagjaikon torolják meg kiállásukat, ezért névtelenek akarnak maradni.

"A tálibok megmutatták, hogy nem tűrik meg a szabad sajtó működését, sem Kabulban, sem a tartományokban. Félő, hogy az első uralmukra jellemző legsötétebb korszakba zuhanunk vissza" - fogalmazott Christian Mihr, az RSF németországi szervezetének vezetője.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?