EP: nem kerülhet sor arra, hogy valakit Afganisztánba visszatoloncoljanak

Afganisztán k

Az Európai Parlament képviselői csütörtökön elfogadott állásfoglalásukban arra szólították fel az uniós tagállamokat, hogy értékeljék újra a jelenlegi és a közelmúltbeli afgán menedékjogi kérelmeket, beleértve az elutasítottakat is, ugyanis – mint fogalmaztak – semmilyen körülmények között nem kerülhet sor arra, hogy valakit Afganisztánba visszatoloncoljanak.

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén 536 szavazattal, 96 ellenszavazat és 50 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban a képviselők mindenek előtt arra szólították fel az Európai Bizottságot, terjesszen be jogalkotási javaslatot a humanitárius vízumokról és a felelősség tagállamok közötti egyenlő megosztásáról.
Közös fellépésre szólították fel az uniós intézményeket és a tagállamokat, hogy a még Afganisztánban tartózkodó uniós polgárokat és a veszélyeztetett afgánokat a rendelkezésre álló biztonságos útvonalakon keresztül evakuálni tudják az országból. Hangsúlyozták: az uniónak támogatnia kell a szomszédos országokat, és segítenie kell a humanitárius folyosók létrehozását, amelyeken keresztül élelmiszersegély, víz, higiéniai szolgáltatások és gyógyszerek juttathatók célba. Emellett alkalmazni kell az európai menekültügyi és migrációs politikát, melynek - véleményük szerint – elsősorban a leginkább veszélyeztetettek és a kiszolgáltatottak áttelepítésére kell koncentrálnia. Tartalmaznia kell továbbá egy különleges vízumprogramot a tálib rezsim elől menekülő és az uniótól védelmet kérő afgán nők számára – jelentették ki.

A képviselők elismerték, hogy logisztikai és humanitárius ügyekben együttműködésre van szükség a tálib kormánnyal annak érdekében, hogy a rászoruló polgári lakossághoz eljusson a segítség, és hogy az országot elhagyni próbáló külföldiek és afgánok biztosan kijuthassanak az országból. Azonban arra hívták fel a figyelmet, hogy nincsenek meg a feltételei annak, hogy az EU elismerje a tálib kormányt, amely lerombolja az elmúlt húsz év eredményeit.

Végezetül hozzátették: az amerikai és nemzetközi erők Afganisztánból való kivonása a nyugati kül- és biztonságpolitika és stratégia kollektív kudarca.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?