A hónap végére már akár háromezer új koronavírus-fertőzött is lehet naponta

Vladimír Lengvarský
Pozsony |

Szeptember végén akár napi 1500–3000 új koronavírus-fertőzött is lehet. Naponta 75–100 új beteg szorulhat majd kórházi ellátásra – derül ki az egészségügyi minisztérium becsléséből, amelyről Vladimír Lengvarský (OĽaNO-jelölt) egészségügyi miniszter tájékoztatott a csütörtöki kormányülés után.

A kórházi ellátásra szorulók többségét jelenleg főleg az oltatlanok alkotják. Hétfőtől már csak négy járás marad a megfigyelési, azaz zöld fázisban.

„A megbetegedések számának növekedése nálunk egy hét alatt nagyjából megduplázódott” – közölte a tárcavezető. Jelenleg 203 páciens szorul kórházi kezelésre, 20 beteg pedig mesterséges lélegeztetésre. Naponta 548 új eset van. A mentőszolgálat is gyakrabban jár koronavírussal fertőzött páciensekhez.

Bár hétfőtől négy járás lesz a bordó fázisban, azaz a második veszélyeztetettségi fokozatban, egyelőre nem hirdetünk veszélyhelyzetet. „Nem zárom ki, hogy a jövőben sem lesz rá szükség, de a mai utasításom szerint a négy járás regionális közegészségügyi alkalmazottai felveszik a kapcsolatot azoknak a községeknek a polgármestereivel, ahol a legrosszabb a helyzet” – közölte. Hozzátette: ezek a községek lerövidíthetik a nyitvatartást, korlátozhatják az emberek mozgását és betilthatnak egyes rendezvényeket.

A miniszter pénteken Bártfára készül. A járás már péntektől a bordó fázisban lesz. Azt akarja kideríteni, miben járulhat hozzá a minisztérium a helyzet javításához.

Az egészségügyi minisztérium az oltási kampány erősítését tervezi, amellyel a lakosság konkrét csoportjait célozná meg. Lengvarský ezzel kapcsolatban az erős oltásellenes kampányra mutatott rá. Mint elmondta: az oltás nem halad olyan tempóval, amilyennel kellene. Körülbelül napi 1500 emberről van szó. Az 50 év felettiek közül körülbelül 780 000 ember nincs beoltva. A 70 év feletti korosztályban még 220 000 ember nem kapta meg a vakcinát. Emellett az ellenzéki politikusokat bírálta, akik szerinte szerepet játszanak abban, hogy egyesek félnek az oltástól. „Azt gondolom, hogy ezeknek az embereknek el kellene gondolkozniuk magukon” – jegyezte meg a politikusokkal kapcsolatban.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?