Idén 17 napig tart a Fehér éjszaka Pozsonyban

ddd

A szervezők hazánk legnagyobb kortárs művészeti rendezvényének tartják a Fehér éjszaka (Biela noc) nevű projektet – nem is alaptalanul. Pozsony ilyenkor egy óriási kiállítóhellyé alakul. Idén sokkal tovább láthatók a művek, holnaptól október 3-ig. 

Egy hétvége helyett tehát 17 napon át tart a fesztivál. A változtatást a járványhelyzet indokolja: az előző években akkora tömeg volt a belvárosban, hogy az autós forgalom is akadozott. Tavaly viszont pár nappal a kezdés előtt le kellett fújni a rendezvényt. 

Mindhárom hétvégén külön attrakciókkal, performanszokkal, koncertekkel is készülnek a szervezők, érdemes a www.bielanoc.sk oldalt böngészni. A több helyen osztogatott kis térkép mellett egy applikáció is segít a tájékozódásban.

Zuzana Pacáková, a rendezvény ötletgazdája és művészeti vezetője úgy válogatta össze a mintegy 60 objektet és installációt, hogy azok bírják az időjárás viszontagságait. A művek 98 százalékát szabadtéren állítják ki – szintén a járványhelyzet miatt. „Annyi csalódás ért az elmúlt évben, annyiszor kellett újratervezni mindent, hogy most biztosra akartam menni. Ezek a művek akkor is láthatók lesznek, ha szigorúbb intézkedéseket rendelnek el. Akár lockdown esetén is színesebbé tehetik a boltba igyekvők napjait” – mondta a kurátor. 

A kiállító művészek most zömmel hazaiak (köztük Németh Ilona és Cséfalvay András), csupán néhány cseh és lengyel résztvevő lesz, a bizonytalan logisztika miatt. A művek többsége vadonatúj, erre az alkalomra készült, ami persze nem zárja ki azt, hogy később „turnéra” induljanak velük idehaza és külföldön. Egy olyan szobor is látható lesz a nagyközönség számára, amelyben eddig csak a támogatóként beszálló Szlovák Takarékpénztár székházának dolgozói, illetve az ügyfelek gyönyörködhettek. A monumentális alkotás címe Sky, és a banképület belső udvarát díszíti. Az elkövetkező három hétvégén zenei aláfestést és speciális világítást is kap majd. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?