GALÉRIA: Véget ért Ferenc pápa látogatása, a szentatya elutazott

ferenc pápa tasr

Szerda délután véget ért Ferenc pápa szlovákiai látogatása, a szentatya a pozsonyi reptérről Rómába utazott.

A Vatikánba való visszatérése előtt a pápától a három legfőbb közjogi méltóság búcsúzott a repülőtéren, élükön Zuzana Čaputová államfővel. A repülőtéren többek között Ingrid Brocková külügyi államtitkár, Matúš Vallo Pozsony polgármestere, valamint a vallási közösségek és az Elnöki Hivatal képviselői is jelen voltak.

A pápa vasárnap (szeptember 12.) délután érkezett Szlovákiába. Első beszédét az apostoli nunciatúrán tartott ökumenikus találkozón tartotta. Arra buzdította a Szlovákiai Egyházak Ökumenikus Tanácsának tagjait, hogy folytassák a megkezdett utat. Mint elmondta: az ateista üldöztetés évei után indult el új útjára ez a közösség, akkor, amikor a vallásszabadságot ellehetetlenítették vagy súlyosan korlátozták. Most szerinte azt próbálják ki, hogy milyen szép, ugyanakkor mennyire nehéz szabadságban megélni a hitet.

Az ökumenikus találkozót Ferenc pápa magán jellegű találkozója követte a Jézus Társaságának tagjaival.

Az államfő hétfőn (szeptember 13.) fogadta a Szentatyát az elnöki palotában, ahol négyszemközt beszéltek. Ezt követően mindketten beszédet tartottak az őket üdvözlő 500 vendég előtt, akik a politikai és társadalmi élet különféle területeiről érkeztek.

Ferenc pápa beszédében kijelentette: Szlovákia története arra hív, hogy az ország a béke követe legyen Európa szívében. Az ország lakosságát arra szólította fel, hogy ne engedje eltűnni a szívéből a testvéri hivatást. A koronavírus-járványt korunk próbatételének nevezte. Az embereknek szerinte a válságot egy olyan felhívásként kellene fogadniuk, amelynek hatására átértékelik az életvitelüket. Nincs értelme annak, hogy a múltra panaszkodjuk. Fel kell tűrni az ingujjat, és együtt kell építenünk a jövőt.

A pozsonyi Szent Márton-dómban püspökök, papok és más vallási képviselők fogadták. Beszédében azt hangsúlyozta, hogy az egyháznak a szabadság és az elfogadás szimbólumának kell lennie.

Hétfő délután Róbert Bezák nyugalmazott nagyszombati érsekkel is találkozott Ferenc pápa a pozsonyi apostoli nunciatúrán. A megbeszélés nem szerepelt a pápa hivatalos programjában.

A pápa hétfőn a pozsonyligetfalui Betlehem Rendházba is ellátogatott, ahol súlyos betegek vannak.

A volt pozsonyi zsinagógánál a zsidó közösség képviselőivel találkozott. Hangsúlyozta: a vallás nem képviselhet egy magasabb rendű elvet, amellyel a diszkriminációt és elnyomást okolják meg.

Galéria

A pápalátogatás kedden (szeptember 14.) Kelet-Szlovákiában folytatódott. Az eperjesi városi sportcsarnok előtti liturgikus téren Ferenc pápa tartotta Aranyszájú Szent János liturgiáját.

Az eperjesi útja során Ferenc pápa a Jézus Társaságának Lelkigyakorlatos Házában is megállt, ami nem szerepelt a hivatalos programjában.

Ferenc pápa ezek után a kassai (Košice) Luník IX lakótelepre ment, ahol a roma közösséghez szólt. Az eseményen több mint 3000 ember vett részt. A pápa hangsúlyozta: az ítéletek és előítéletek csak növelik a távolságot. Beszédében a pasztorációs és integrációs munkát emelte ki, ahogy a periférián lévő menekültekkel és rabokkal való munkát is. A romákat arra szólította fel, hogy a tisztességes munka, a mindennapi kenyérre való pénz méltóságteljes megkeresése, illetve a kölcsönös bizalom fejlesztése által győzzék le a félelmeiket, és hagyják hátra a múlt sebeit.

A kassai Lokomotív stadionban több mint 20 000, többségében fiatal résztvevő fogadta a pápát. A találkozón a pápa kijelentette: ma az a valóban eredeti és forradalmi, ha meg tudunk szabadulni az ideiglenesség kultúrájától, és tovább tudunk lépni az ösztöneinken és a pillanaton. Ez azt jelenti: szeretni egész életünkben, egész lényünkkel.

A pápalátogatás egy szentmisével végződött Sasváron, ahol több mint 50 000 ember fogadta őt. A pápa szerint Szűz Mária a szlovák nemzet számára a hit példaképe. Arra kérte Szlovákia polgárait hogy maradjanak a hit útján. A mai Szlovákiának prófétákra van szüksége, akik az életükkel megmutatják az evangélium szépségét, és megteremtik a párbeszédet. A pápa egyúttal az együttérző hitre hívta fel a figyelmet, amely szolidáris a rászorulókkal.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?