Az afgán magánszektor felszólította az Egyesült Államokat, szabadítsa fel a zárolt pénzügyi forrásokat

Afganisztán k

Az afganisztáni magánszektor képviselői arra figyelmeztettek kabuli sajtótájékoztatójukon, hogy az ország gazdasági válságba süllyedhet, és felszólították az Egyesült Államokat, hogy ennek elkerülése érdekében szabadítsa fel a tálib hatalomátvételt követően zárolt pénzügyi forrásokat – írta honlapján a TOLONews afgán hírcsatorna.

Az Afganisztáni Kereskedelmi és Befektetési Kamara (ACCI), valamint az Afganisztáni Bányászati és Iparkamara (ACMI) hétfői sajtótájékoztatóján a magánszektor képviselői a humanitárius joggal ellentétesnek nevezték az ázsiai ország külföldi vagyonának befagyasztását, és arra kérték az ENSZ-t, hogy védje meg a helyiek érdekeit.

Rámutattak: immár egy hónapja minden nemzetközi pénzügyi tranzakciót felfüggesztettek, és ha ez így folytatódik, a magánszektor súlyos recesszióba süllyed. A tisztségviselők hangsúlyozták, hogy már így is több százmillió dollárt veszítettek.

„Ez a pénz Afganisztán népének tulajdona” – mutatott rá Junusz Mohmand, a kereskedelmi kamara ügyvivő igazgatója. „Attól még nem kellene zárolni az emberek pénzét, hogy politikai problémáitok vannak a kormánnyal vagy egyes emberekkel” – üzente a nemzetközi közösségnek.

A kamara egyik tagja, Hán Dzsan Alokozaj megjegyezte: az elmúlt egy hónapban egyetlen centet sem tudtak felvenni számláikról.

„A terv, amely hetente 200 dollár felvételét teszi lehetővé, elképzelhető, hogy működik az átlagembereknél, de az üzletemberek nem tudnak heti 200 dollárral üzletelni. Nem tudunk dollármilliókat kivenni heti 200 dolláros limittel” – tette hozzá.

Az iparkamara tisztségviselői elmondták, hogy a gyárak többsége nyersanyag- és pénzszűkében van a korlátozások miatt, és az elmúlt hónapban dolgozók milliói nem kapták meg a fizetésüket.

Az illetékesek arra is felhívták a figyelmet, hogy a nemzetközi közösség és az előző afgán kormány milliárdokkal tartozott beszállítóinak, akik szintén válságba kerülhetnek, ha nem kapják meg a pénzüket.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?