Nézze meg, milyen volt az IAA Mobility Nemzetközi Müncheni Autószalon (Képgaléria)

BMW Circular
Pozsony |

Már a koronavírus-járvány előtt kérdéses volt a nemzetközi autószalonok jövője, a járvány pedig úgy tűnik, csak felgyorsította az autókiállítások végleges befejezését. Nem mondom, hogy Münchenben nem volt látnivaló, de nagyon érezni lehetett, hogy ez már nem az, ami régen volt. 

Európában minden évben két jelentős autószalon volt. Év elején került megrendezésre rendszerint a legnívósabb kiállítás Genfben, majd a másodikon Frankfurt és Párizs osztozkodott ősszel – egyik évben tartották Németországban, a következőben pedig Franciaországban. A genfi szalon jövője kérdéses, mint ahogy a párizsié is, a frankfurtit pedig már végleg beszüntették. Épp ez utóbbinak a helyére lépett a müncheni szalon, ám teljesen más koncepcióval.

A BMW i Circular

Nem a klasszikus gépkocsikra, hanem az elektromos meghajtásra, a mobilitás lehetőségeire összpontosított. Így aztán nagyítóval kellett keresni a kiállításon a klasszikus, belső égésű motorral rendelkező autókat. Látni lehetett, hogy bár az Európai Bizottság klímacsomagja még nincs elfogadva, a piac már készül arra, hogy az Európai Unióban 2035 után megtiltják a belső égésű motorral ellátott gépkocsik árusítását. Például a kiállításon bemutatott legújabb Renault Megane már csak elektromos meghajtással lesz elérhető. A BMW standján is hiába kerestek volna klasszikus autókat. A BMW i Vision Circular látványautó kapott központi szerepet, amely a 2040-re előirányzott kompakt BMW modellcsaládot vetíti előre. A négyüléses, teljes egészében elektromos meghajtással szerelt jármű bőséges utasteret kínál, mintegy négy méter hosszú alapterületen. Az autót teljes egészében újrahasznosítható anyagokból gyártották, minimalizálták rajta a díszítő elemeket, a logót is lézerrel vésték a karosszériába. Az autón nincs metálfényezés, az eltérő színt úgy érték el, hogy hosszabb ideig égették a karosszéria hátsó részét. „A BMW i Vision Circular tanulmányautó tervezése során a kezdetektől fogva figyelembe vettük a gazdasági körforgás jelentőségét. Mint ilyen, a koncepció innovatív ötletek sorát foglalja magába, amelyek a fenntarthatóságot új, inspiráló kisugárzással ötvözik – ezt a megközelítést Circular Design névvel illetjük” – nyilatkozta Adrian van Hooydonk, a BMW Group vezető formatervezője. Elismerte, hogy az új koncepció és az újrahasznosítható anyagok felhasználása miatt teljesen újra kell tervezni a márka autóinak dizájnját, ami óriási kihívást jelent. Azt, hogy úgy néznek-e ki a jövő autói, mint a Circular, nehéz megmondani. Nekem mindenesetre tetszett, bár sok olyan véleményt is hallottam a kiállításon, hogy ettől borzasztóbb autót már régen láttak. Hát várjuk ki a végét. 
 

Megane

Más is volt, de...

Az átlagemberekhez közelebb álló, s így a kiállítás egyik legfontosabb autója viszont kétségkívül az első hétszemélyes Dacia, a Jogger volt, amelyet közvetlenül a főbejárat előtt állítottak ki. A Mercedes is kitett magáért, s a kiállításon több újdonságot is felsorakoztatott. Nem hiányzott az EQE látványautó, vagy a Smart-családba tartozó kis SUV koncepciója.
Mivel a kiállítás fő motívuma a mobilitás volt, számos más, elektromos meghajtást, kerékpárokat vagy innovatív technológiai megoldásokat fejlesztő cégek is jelen voltak, ám az ő standjaik iránt minimális volt az érdeklődés. Helyenként olyan érzésem volt, mintha a pozsonyi autószalon földszintjén sétálgatnák az Incheba kiállítóközpontban, halálra unott hoszteszek közt, akik már nem is bíznak benne, hogy valaki eltéved a kiállítás ezen részére. További negatívum a kiállítás koncepciója volt, amellyel abszolút öngólt lőttek maguknak a szervezők. A müncheni kiállítóközpontban levő autószalon ugyanis csak az egész kiállítás egy parányi része volt. A legnagyobb kiállítóknak ugyanis a belváros szinte minden főterén voltak standjaik, amelyeken ugyanazt lehetett látni, mint a szalonon, csak épp ingyen. Értem én, hogy ezzel akarták közelebb hozni a kiállítást az emberekhez, másrészt viszont kérdem: mi értelme volt akkor a kiállítóközpontnak, amely ráadásul a város szélén volt, s ahova belépőt is kellett fizetni? Mindez tovább minimalizálja a látogatottságot, s növeli az esélyét annak, hogy az első Müncheni Nemzetközi Autószalon lesz egyben az utolsó.

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?