Merkel reméli, párbeszéd útján meg tudják oldani a Varsó és az EU közti vitákat

Angela Merkel k

Angela Merkel német kancellár reményét fejezte ki Varsóban szombaton, hogy párbeszéd útján meg tudják majd oldani a lengyel igazságszolgáltatási rendszerrel kapcsolatban az Európai Bizottsággal szemben fennálló vitákat, mert „a politika több annál, mint hogy csak a bíróságra járjanak”.

Az Európai Bizottság pénzbüntetés kiszabását kérte Lengyelországra múlt héten az Európai Bíróságtól a bírói fegyelmi kamara miatt indított eljárás keretében.

Az utolsó lengyelországi hivatalos látogatásán lévő Merkel sajtótájékoztatóján elfogadhatatlannak nevezte a menekültek felhasználását arra, hogy nyomást gyakoroljanak Lengyelországra és más uniós tagállamokra.

Az utóbbi hónapokban megnőtt azoknak az iraki, afgán, szíriai és afrikai embereknek a száma, akik Fehéroroszországból léptek át Lengyelország, Litvánia és Lettország területére. A három uniós ország azzal vádolja Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök rezsimjét, hogy szervezett formában szállítja az illegális bevándorlókat az Európai Unió külső határára.

A német kancellár szombaton arra kérte Fehéroroszországot és Lengyelországot is, hogy segítsenek a két ország határa között rekedt, súlyos humanitárius helyzetbe került embereknek.

Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy „teljességgel elfogadhatatlan, hogy ilyen hibrid támadásokat” hajtsanak végre az Európai Unió területére igyekvő emberek kihasználásával, s felidézte, hogy ezt közölte a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel nemrég tartott találkozóján is.

Megbeszélésük után Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő arról beszélt, hogy a nézeteltérések ellenére jól alakultak a lengyel-német kapcsolatok Merkel hivatali ideje alatt és köszönetet mondott a német kancellárnak az együttműködésért. „A különbözőségek ellenére, képesek vagyunk mindenek felett azt hangsúlyozni, ami egyesít minket” – fogalmazott Morawiecki.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?