Egyelőre nem ad okot aggodalomra az iskolások helyzete Csehországban

koronavírus iskola

Iskolásgyerekek tették ki szeptember elején a napi új koronavírus-fertőzöttek mintegy harminc százalékát Csehországban. A szűrések eredménye jelenleg azonban nem ad okot az aggodalomra – közölte Ladislav Dušek, az Egészségügyi Információk és Statisztikák Hivatalának (ÚZIS) igazgatója a közszolgálati hírtelevízióban pénteken Prágában.

Szeptember első hetében összesen mintegy 2200 új fertőződést regisztráltak Csehországban, a napi új fertőzöttek száma 300 körül alakult. Százezer lakosra jelenleg 21 új fertőződés esik. A kórházban kezeltek száma 90 körül mozog. Haláleseteket hosszabb ideje nem jelentettek.

A cseh általános és középiskolákban szeptember elején kötelezően három koronavírus-tesztnek vetették alá magukat a tanulók. Mindhárom alkalommal országosan mintegy 110–140 koronavírus-fertőzöttet mutattak ki a szűrések. Ez százezer emberenként mintegy tíz fertőződést jelent. A szűrések eredményét az oktatásügyi és az egészségügyi tárca vezetői nem tartják aggasztónak. Adam Vojtěch egészségügyi miniszter bejelentette, hogy az iskolák helyzete a koronavírus szempontjából jelenleg nem veszélyes, ezért további szűrésekre már nincs szükség. A későbbiek folyamán már csak ott számolnak általános szűrésekkel, ahol nagyobb mértékben jelenik meg a fertőzés.

„A gyerekek körében kimutatott fertőződések az összes napi új fertőződések mintegy harminc százalékát teszi ki” – mutatott rá Ladislav Dušek. Megjegyezte: a fertőződések többségét a középiskolások, és nem az általános iskolások körében mutatták ki.

Országos szinten emelkedik a 20 és a 40 év közöttiek közti fertőzöttek száma is. Ezekben a korosztályokban még sokan nincsenek beoltva.

A szaktárca kimutatása szerint a 10,7 milliós Csehországban a felnőtt lakosság mintegy 66 százaléka (5,815 millió ember) kapott oltást, ami az összlakosság mintegy 58 százalékát jelenti.

Adam Vojtěch szerint a védőmaszk még érvényben lévő kötelező viselését akkor szüntetik meg, ha az átoltottság eléri a 75 százalékot. Esetleges új intézkedésekkel pedig akkor foglalkoznának, ha a százezer lakosra eső új esetek száma elérné a százat.

Csehországban a hivatalos kimutatás szerint 4200 általános iskola és 1280 középiskola működik, amelyekben mintegy 1,4 millió gyerek tanul.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?