Telefonon egyeztetett egymással az amerikai és a kínai elnök

Hszi Csin-ping

Joe Biden amerikai elnök telefonon egyeztetett csütörtökön kínai hivatali partnerével, Hszi Csin-pinggel, a telefonhívást Biden kezdeményezte.

„A vezetők széleskörű stratégiai egyeztetést folytattak, amely során érintették azon ügyeket, ahol az érdekeik megegyeznek, s azokat is, amelyekhez eltérő módon közelítenek” – áll a Fehér Ház közleményében, amelyben leszögezik azt is, hogy remélik, Washington és Peking együtt tud működni a mindkettejük számára fontos kérdésekben, beleértve az éghajlatváltozást és a Koreai-félsziget helyzetét.

Egy magas rangú amerikai tisztségviselő újságíróknak azt mondta, hogy a mintegy 90 perces beszélgetés hangvétele „őszinte és barátságos” volt.

Peking részéről ugyanakkor jelezték, elvárják, hogy a Biden-adminisztráció hagyjon fel ama gesztusokkal, amelyeket a kínai fél a kommunista ország belügyeibe való beavatkozásnak tekint.

A beszélgetéssel kapcsolatban a CCTV kínai állami televízió tájékoztatása szerint Hszi Csin-ping jelezte Biden felé, hogy Washington Pekinggel szemben tanúsított magatartása „komoly nehézségeket” okoz Kínának.

„A világ jövője és sorsa múlik azon, miként rendezi kapcsolatait Kína és az Egyesült Államok. Ez az évszázad kérdése, amelyre a két országnak választ kell adnia” – idézte a televízió Hszi Csin-pinget.

A telefonbeszélgetés előtt nem sokkal a Fehér Ház egyik magas rangú, neve elhallgatását kérő tisztségviselője azt mondta, Biden egyértelművé tette, hogy nincs szándékában elállni a Pekingre gyakorolt nyomástól az emberi jogok, a kereskedelem és más olyan ügyek kérdésében, amelyek kapcsán az elnök szerint Kína nem igazodik a nemzetközi jogszabályokhoz.

A múlt héten Vang Ji kínai külügyminiszter arra figyelmeztette a kínai látogatáson tartózkodó John Kerry amerikai klímaügyi különmegbízottat, hogy az egyre csak romló kétoldalú kapcsolatok árthatnak a két ország együttműködésének a klímaváltozás elleni küzdelemben. A külügyminiszter leszögezte: a klímaügyi együttműködés nem választható külön az általános kapcsolatoktól és politikai vitáktól, és felszólította az Egyesült Államokat, hogy tegyen erőfeszítéseket a viszony javításáért

Hivatalba lépése óta Biden nagyobb figyelmet igyekezett fordítani Kínára, és igyekezett az Egyesült Államok szövetségeseinek a figyelmét is felhívni a kínai emberi jogi helyzetre, valamint az ázsiai ország kereskedelmi gyakorlatára, illetve a kínai hadsereg műveleteire a csendes-óceáni térségben.

Biden ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy régóta tartó munkakapcsolata kínai hivatali partnerével - ami még az Obama-adminisztráció idején betöltött alelnökségére nyúlik vissza – jó hatással lesz a két ország viszonyára.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?