Hogy a (repce)mag jó földbe hulljon...

Bár az ácsmesterséget tanulta ki, úgy tűnik, Jézus a mezőgazdasághoz is értett valamit, hiszen a példabeszédeiben gyakran keresett hasonlatot ebből az ágazatból. Így például, amikor arról beszélt, hogy a magnak jó földbe kell hullnia ahhoz, hogy akár százszoros termést hozzon.

Kétezer éve tehát semmi új a nap alatt, már akkor is köztudott volt, hogy a magnak jó földbe kell kerülnie ahhoz, hogy jó hozamokat tudjon termelni. Ez a hasonlat nagyon aktuális jelenleg is, hiszen itt a repce vetési ideje, és azt már mindenki tudja, hogy a repce esetében is fontos, hogy a mag jó földbe hulljon. De milyen is az a jó föld?

A talaj természetes adottságaitól eltekintve mi is tehetünk azért, hogy a mag „jó földbe hulljon”, és megtöbbszörözze a várható hozamokat. A „jó föld” kialakítása már az aratással kezdődik. A repce ideális előveteménye a búza, illetve az árpa. A betakarítást követően azonnal elvégezzük a sekély tarlóhántást, bekeverjük és aprítjuk a szármaradványt, mindeközben használhatunk szármaradványt gyorsan lebontó biológiai készítményeket. Majd ezt követően azonnal visszazárjuk a talajt, hogy megakadályozzuk annak kiszáradását.

A repce gyökere mélyre, akár 50-90 cm mélyre is behatol, ezért ez a növény igényli a mélyszántást. Ügyelni kell, hogy ne legyen tömörödött, csomós a talaj, és a szalmamaradványok egyenletesen legyenek elosztva, mert ellenkező esetben gyenge lesz a gyökérrendszer. A gyenge gyökérrendszer miatt pedig veszélyeztet a növény kifagyása, kimosódása stb. A mélyre hatoló gyökérzet fontos azért is, hogy a repce a mélyebb rétegekből is képes legyen felvenni a vizet.

A mélylazítás nemcsak szántással, hanem középmélylazítóval, kultivátorral is történhet. Ezeket a műveleteket e cikk megjelenésekor a gazdák már elvégezték, bár a repce augusztus végi, szeptember elejei vetésideje miatt viszonylag elég rövid idő áll rendelkezésre a talajművelésre. Ezt még nehezíti sokszor a kedvezőtlen időjárás is, hiszen száraz, vagy túl nedves talajon nehéz minőségi munkát végezni. A kombinátorral történő magágynyitást csak a vetés előtt néhány nappal érdemes elvégezni. A magágy 4-6 cm mélységű a repce esetében, és olyan állapotban kell hagyni, hogy a csapadékot képes legyen befogadni.

Vetéskor a gazda nagy segítségére lehet a vetőgépre szerelt magágy-előkészítő és sávtisztító, amely a kiszáradt talajrészt eltávolítja, és a nyirkosabb rétegekbe juttatja a magot, amely elősegíti a biztonságos kelést. Nem ajánlatos sem a túlzottan nedves körülmények közti vetés, sem pedig a porba vetés.

(-er)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?