Moratóriumot sürgetett az év végéig az emlékeztető oltásokra a WHO vezetője

koronavírus-vakcina

Ismételten felszólította a gazdag országokat szerdán Genfben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója, hogy az év végéig tartózkodjanak a koronavírus elleni emlékeztető oltásoktól, miután a korábbi hasonló felhívásai többnyire süket fülekre találtak.

Ismételten felszólította a gazdag országokat szerdán Genfben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója, hogy az év végéig tartózkodjanak a koronavírus elleni emlékeztető oltásoktól, miután a korábbi hasonló felhívásai többnyire süket fülekre találtak.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz kijelentette: megdöbbentették a gyógyszergyártók kijelentései, akik szerint a vakcinaszállítmányok elegendőek mind az emlékeztető oltásokhoz, mint az oltóanyaghiányban szenvedő, de sürgősen vakcinára szoruló országok számára.

A WHO főigazgatója leszögezte: „Nem tűrhetem tovább némán, amint a globális oltóanyag-szállítást ellenőrző cégek és országok azt gondolják, hogy a világ szegényeinek be kell érniük a maradékkal”.

Tedrosz korábban szeptember végéig szorgalmazott moratóriumot az emlékeztető oltásokra. A gazdag országok – közöttük az Izrael, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Spanyolország és az Egyesült Államok – már megkezdte, illetve fontolgatja a harmadik adag vakcina beadását a fertőzésnek leginkább kitett lakosoknak, így az idős, illetve a meggyengült immunrendszerű embereknek.

A főigazgató közölte, hogy szeptemberben „egyértelmű támogatásról” kapott üzenetet a befolyásos G20 országcsoport egészségügyi minisztereitől, amelyben biztosították arról, hogy segítenek elérni a WHO célkitűzését: valamennyi ország lakosainak 40 százalékát oltsák be az év végéig.

„Egy hónappal ezelőtt globális moratóriumra szólítottam fel az emlékeztető oltásokkal kapcsolatban, hogy legalább szeptember végéig tekintsék elsődlegesnek a világszerte kockázatnak kitett, az első oltásra váró embereket” – mondta Tedrosz, aki szerint azóta kevés változás történt azóta a helyzetben.

„Így a mai nap a moratórium kiterjesztését kérem a legalább az év végéig, hogy minden ország be tudja oltani a lakossága legalább 40 százalékát” – tette hozzá.

A WHO szerint eddig 5,5 milliárd koronavírus elleni védőoltást adtak be, de ennek 80 százalékát a felső és közepes jövedelmű országok kapták. A gazdag országok egy milliárd adag vakcina adományozására tettek ígéretet, de ennek mindössze nem egészen 15 százalékát teljesítették.

„Nem újabb ígéreteket akarunk, hanem a vakcinákat” – mondta az ENSZ egészségügyi szervezetének vezetője.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?