Családon belüli

Vasárnap

Nem szeretek a városnak ezen a részén járni. Csupa irdatlan nagy épület, bevásárlóközpont, autók tömkelege. Néha mégis kell, csetlik-botlik a lábam, hogy elintézzem az egyes szolgáltatásoknál az ügyemet.

Olyan tíz-tizenkét éves lehet a gyerek. Bámészan mászkál, még véletlenül sem a zebrán megy át, rugdossa a köveket, egyet-egyet vihogva vet a járókelők lába elé. Miért csinálod ezt, szólok rá, elüthet egy autó, te. A gyerek mintha megörülne, hogy valaki szól hozzá. Csak, mondja vihogva, s jön utánam. Nem igen tud összefüggően válaszolgatni, de lassan kiveszem, hogy a mamájával lakik, mert apu most be van zárva, mondja, anyu ki tudja, hol van, de itt volt nemrég, a mama meg igen jó, rendes, finomakat főz, ma meg adott pénzt hamburgerre, majd hazamegyek, mondja, nem szeretek iskolába járni, de azért van egy haverom, mondja, csak ők most kirándulnak, mondja, én is most kirándulok, mondja furcsa fintorral, a mama el is szokott náspángolni, ha csavargok, mondja. Jó, akkor most szépen menj haza, a mama biztosan aggódik, mondom. Holnap is jön erre, kérdi reménykedve.

Más. Vagy nem is annyira.

A napokban megint láttam őket. Középkorú pár. A férfi mindig elöl, soha másként. Szájában gyufaszál, néha köp egyet. A nő vézna, meggyötört, megfélemlített (?), két lépéssel mögötte, cipeli a cekkert a kenyérrel, sörrel, ilyenekkel. A gyufaszálas lazán hátraszól, no, mi van, ne bámészkodj. A nő nem bámészkodik, nem is szól, igyekszik megtartani a két lépés távolságot. Így töltenek el egy fél életet.

Más. Vagy nem is annyira.

A nő nézi a gyerekeket. A máséit. A három lurkó tán harmincfelé rohangál a boltban, teledobálják az anyukájuk kosarát az összes finomsággal, elég legyen, így az anya, otthon meg majd belenyalsz, kidobod. De azért mindet kifizeti, a nő meg szemlesütve visszamegy, bedob két akciós nanukot a kosarába, csak tejet meg kiflit akart venni, aggódva beles a pénztárcájába, miközben a fia szemét próbálja elhessegetni a nagyon tömött kosárról, késő, már mindent látott a gyerek, s az egyik nanukot visszateszi a polcra, fájna ennyitől a hasam, mondja.

Más. Vagy nem is annyira.

Divatos, fiatal anyuka a pici lánnyal. Épp megették a csokit, szállnának be a szép autóba. Anya, a papírt hova, kérdi a lányka, nincs itt kuka. Dobd el, így az anya, gyere már! De anya, a tanító néni azt mondta, hogy ne szemeteljünk az utcán. Nem baj, szól az anya, kikapja a papírt a lányka kezéből, ledobja a földre. Szállj be, sietünk.

Más. Vagy nem is annyira.

Káromkodva szidja a gyereket. Keresetlen csúnya szavakkal. Mi rosszat tehetett ez a fiúcska már kora reggel? Csavargatják a fejüket az arra menők. Ledermedek én is. Ez mindig így beszél vele, mondja az egyik, ismerem, így beszél a gyerekeivel. Én meg a fiúcskát ismerem fel, hiszen gyakran találkoztunk az iskolánál. A minap meg a boltban szólt rám, megkérdezte, hogy vagyok. Akkor egyedül volt.

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/35. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Érdekes

Akinek 2021-ben is módjában áll segíteni, hogy 2025-ben és még az után is olvashassuk a Vasárnapot, kövesse Hunčík Péter tavalyi nagyvonalú kezdeményezését, mi pedig mindenképpen megteszünk mindent, hogy méltók legyünk rá. Köszönjük. A számlaszám változatlan:


 

Československá obchodná banka, a.s.

Číslo bežného účtu IBAN: SK34 7500 0000 0001 2590 9023

Variabilný symbol: 999

Megígérted Szandrónak és Annának, hogy velük töltöd a nyarat, az egészet, és el is jöttél értük ímmel-ámmal egyik VASÁRNAP reggel, ők persze örültek.

Domenico Starnone: Hurok

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?