Sztárok életmódja – Egy nagy sztár mentális problémái

Simone Biles

A 2016-os olimpia szupersztárja, a négyszeres aranyérmes Simone Biles, aki ráadásként egy bronzot is nyert, az idei tokiói játékokon könnyek között magyarázkodva visszalépett az egyéni és a csapatversenytől is. Bár végül a gerenda szerenkénti döntőjében megjelent, így is ő volt az esemény egyik nagy szenzációja.

A 24 éves amerikai tornásznő, aki 19-szeres világbajnok, alaposan ráijesztett mindenkire, miután Instagram-sztorijában két videót is közzétett, amelyekben hibázott a felemáskorlát-edzésén – írja a The Independent. A videókat később törölte, de egy üzenetben hozzátette a felvételekhez: „Aki azt mondja, kiléptem, annak üzenem, nem léptem ki, de a testem és a fejem egyszerűen nincsenek szinkronban. Nem hiszem, hogy értik, mennyire veszélyes mindez.” Köztudott, hogy a mentális problémák, a kellő koncentráció hiánya komoly fizikai sérülést okozhat.

Nem Biles az első nagy sztár, aki ilyen problémákkal küzd. Minden idők legeredményesebb olimpikonja, az úszó Michael Phelps visszavonulása után maga is rengeteg mentális problémával küzdött, s idén Oszaka Naomi, a japán-amerikai teniszbajnok, aki Tokióban meggyújtotta az olimpiai lángot, szintén visszalépett két Grand Slam-tornáról. „Meg kell védenünk az elménket és a testünket, és nem csak azt kell tegyük, amit a világ vár tőlünk – mondta Biles, utalva arra az óriási nyomásra, ami rá és a többi versenyzőre nehezedik, s amivel hosszú évek óta foglalkoznak a sportpszichológusok szerte a világon. – Jelenleg nincs annyi önbizalmam, mint korábban, sokkal idegesebb vagyok, ha versenyzek, és kevésbé élvezem. Nehéz, amikor az ember a saját fejével harcol...”

„Twisties” – így nevezik az amerikai tornasportban a verseny során fellépő mentális blokkokat, amikor a tornász feje nemet mond, amikor a versenyző a saját démonjaival száll harcba. Ez történt Biles esetében is. „Összezavarodik a gyakorlat ritmusa, az agy egy pillanatra »dadogni kezd«, s ez megzavarja az egész gyakorlatot. És minél többet gondolsz erre, annál rosszabb lesz az egész” – magyarázta Laurie Hernandez, aki Bilesszal közösen aranyérmes volt Rióban csapatban. A versenyző egyszerűen elveszíti a kontrollt afölött, amit a teste csinál, s ezáltal életveszélyes sérülésekkel fenyeget a folytatás.

A sportpszichológusok szerint mentális edzés szükségeltetik, hogy ne lépjenek fel hasonló helyzetek a versenyeken. Meg kell tanulnia a tornásznak, hogy bízzon saját testében, az elsajátított technikában, a teljesítményében és saját magában. Amennyiben a verseny során mentális problémák lépnek fel olyan sportágakban, mint például a torna, a versenyzők a gyakorlatok szünetében zenével vagy más módon próbálhatják elhárítani a feszültséget. S ha újra fel kell venniük a versenyt, akkor csakis a feladatra kell fókuszálni. (Mondani persze könnyebb, mint megtenni!) Amennyiben a gyakorlatok előtt negatív gondolatok kínoznak valakit, az már előre elveszítette a csatát.

(urbán)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?