Havanna-szindróma: mi az, és mi okozhatja?

fejfájás

A Havanna-szindróma azokat a tüneteket jelöli, amelyek először 2016 végén jelentkeztek az amerikai hírszerző tiszteknél és a nagykövetség munkatársainál, akik Havannában, Kuba területén állomásoztak. A következő évben a világ különböző részein élő amerikai diplomaták hasonló tünetekről számoltak be.

Az állapotot vizsgáló kutatók kijelentették, hogy a Havanna- szindrómát, amelyet eredetileg tömeges hisztériának vagy pszichoszomatikus okok, például stressz okozta reakciónak tételeztek fel, mikrohullámú fegyver okozhatja. A tünetek hasonlók az agyrázkódáshoz, és többnyire diplomaták, hírszerző tisztek, katonai személyzet és családtagjaik jelentették külföldön.

Napjainkig a Havanna-szindróma több mint 130 embert érintett, néhány tisztviselő az Egyesült Államok területén tartózkodva jelentett tüneteket. A tünetek nemcsak aggasztók, hanem az utóhatások is hosszú ideig tartanak.

2016 végén a kiküldött diplomaták átható éles hangot hallottak éjszaka, és intenzív nyomást éreztek az arcukon. Fájdalom, hányinger és szédülés következett. Míg a hang végül elhallgatott, néhányan panaszkodtak a folyamatos fájdalomra és szédülésre, valamint a koncentrációs nehézségekre. A tünetek eléggé zavarták munkájukat a bevetés időszakában.

Az ezt követő években sok hírszerző tiszt és katona olyan tünetekről számolt be, mint a zavartság, hányinger és tájékozódási zavar, amelyek általában a fejben és a fülben fellépő fájdalom és nyomás hirtelen fellépésével kezdődtek. Más tünetekről is beszámoltak, mint például koncentrációs nehézségek, agyi köd, memóriaproblémák, fényérzékenység és alvással kapcsolatos panaszok (álmosság és álmatlanság).

Érdekes

A Havanna-szindróma hosszú távú következményei a következők:

• migrén
• problémák a távollátással
• kancsalság
• ismétlődő szédülés
• orrvérzés

A szakértők azt állítják, az általános tünetek hasonlók a fejsérültekéhez, bár senki sem számolt be a fej beütéséről vagy a kapcsolódó, már meglévő egészségügyi állapotokról. Mi lehet a Havanna-szindróma oka? Kezdetben a szakértők azt gyanították, hogy a Havanna-szindrómát véletlen vagy szándékos mérgező vegyi anyag, peszticid vagy gyógyszer okozhatja. Az ilyen szerek nyomát azonban nem találták az érintett emberekben vagy otthonukban. A

Havanna-szindróma legvalószínűbb oka feltételezhetően valamilyen mechanikus eszköz, amely ultrahangos vagy mikrohullámú energiát bocsát ki. Az ilyen rádiófrekvenciás energiaexpozíció rendkívül speciális biofegyverek révén potenciálisan mikrobuborékokat hozhat létre az ember fülében lévő folyadékban. Amikor ezek a buborékok a véren keresztül az agyba jutnak, apró légembóliákat idézhetnek elő, amelyek sejtkárosodást okoznak, hasonlóan a dekompressziós betegséghez (olyan betegség, amely a mélytengeri búvároknál alakul ki, ha túl gyorsan felszínre kerülnek).

Egy másik magyarázat szerint a tünetek a rádiófrekvenciás hullámok koponyába való közvetlen behatolásából adódhatnak, ami megzavarja az agy elektromos és kémiai aktivitását, és bizonyos idegpályákat újrafeldolgoz. Ez az újbóli bekötés lehet az oka annak, hogy a tünetek tartósak és hosszú távú következményekkel járnak. Habár fárasztó, a Havanna-szindróma nem halálos, és minden szenvedő egyén még életben van.

Bécs után az Egyesült Államok berlini nagykövetségén is észleltek rejtélyes eredetű megbetegedéseket, amelyek hasonlítanak az először a havannai amerikai nagykövetség munkatársai körében regisztrált esetekre – írja a Der Spiegel.

A beszámoló szerint az utóbbi hónapokban legalább két diplomatánál észlelték a Havanna-szindróma néven is ismert tünetegyüttest. A hirtelen fellépő szédülés, látásromlás, hányinger, erős fejfájás és egyéb panaszok miatt a betegek egy része munkaképtelenné vált.

Júliusban a bécsi nagykövetségen is tapasztaltak ilyen megbetegedéseket, és a 2016-ban és 2017-ben regisztrált első, havannai esetek óta számos további amerikai külképviseleten észlelték a szindrómát.

Minden kontinensen van már olyan amerikai nagykövetség, amelynek személyzete körében előfordult a Havanna-szindróma, és a betegek között feltűnően sok az orosz hírszerzési tevékenység elhárításával foglalkozó nemzetbiztonsági dolgozó.

A hírmagazin és a Bellingcat nevű oknyomozó portál közös tényfeltáró kutatásának megállapításai szerint orosz kormányzati szervek egy titkos fejlesztési program keretében dolgoznak is egy olyan módszeren, amellyel távolról lehet megtámadni a célszemélyt ártalmas hullámokkal. Ezek lehetnek hanghullámok, illetve rádió- vagy mikrohullámok.

(MTI/AFP/Medicine Net)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?