A helyi sajtó egyelőre bizonytalan, mit hozhat a tálib uralom a média számára

tálibok

Különösen feszült figyelemmel követi a világ az Afganisztánban hatalomra került tálib vezetőknek a média és a nők helyzetére vonatkozó megnyilvánulásait, mert e két területre kulcsfontosságú mutatóként tekintenek, amelyek jól jelzik, milyen kormányzásra készülnek a tálibok - írja az AP hírügynökség, hozzátéve, hogy egyes afganisztáni médiumok még kivárnak, mások inkább igyekeznek elébe menni az esetleges megtorlásnak, és próbálják máris a tálibok igényeire szabni tartalmaikat.

Az új vezetés nemrég utasításba adta, hogy a sajtó működése a jövőben nem sértheti az iszlám törvényeket és a nemzeti érdekeket. A rendelkezés megfogalmazása ugyan homályban hagyja a konkrét részleteket, a legnépszerűbb magán tévécsatorna már a biztonság kedvéért önként "szelídebb" programokat kezdett sugározni a merészebb modern szappanoperák és zenés show-k korábbi műsorsávjában - mutatott rá az amerikai hírügynökség, amely szerint egyes független hírcsatornák ugyanakkor még tesztelik a tálibok uralma alatt formálódó sajtószabadság korlátait, és továbbra is képernyőn tartják például a női bemondókat.

Korábban a tálibok kivégeztek újságírókat is, de most az augusztusi hatalomátvételt követően új, befogadó rendszert ígértek - emlékeztettek. Az 1996 és 2001 közötti uralmuk idején a legszigorúbb iszlám törvénykezést vezették be, a lányok nem járhattak iskolába, a nőket kitiltották a közéletből. Az utóbbi húsz évben viszont számos sajtótermék megjelent az országban, és a nők is át tudták lépni a mélyen konzervatív társadalom néhány korlátját - írták.

Két nappal Kabul elfoglalása után egy tálib tisztségviselő váratlanul besétált a Tolo News televízió stúdiójába, ahol interjút adott egy fiatal női riporternek. Az újságírónő később az AP-nek elmesélte, először ideges lett, amikor meglátta a tálib vezetőt a stúdióban, de aztán némileg megnyugtatta, ahogyan a férfi viselkedett és válaszolt a kérdéseire.

"Úgy gondoltam, ez jó alkalom arra, hogy megmutassuk az egész világnak, az afgán nők nem akarnak visszafelé menni, előre akarnak haladni" - mondta a 22 éves Behista Argand, aki viszont az interjút követően - több száz kollégájához hasonlóan - úgy döntött, inkább elhagyja hazáját, és nem várja meg, pontosan miben áll a táliboknak a nagyobb nyitottságra tett ígérete; jelenleg Katarban van, egy afgán menekülteknek kialakított központban - tudósított a hírügynökség, amely szerint a riporternő által készített interjú mégis jelentős elmozdulás volt a tálibok előző kormányzásához képest, amelynek idején a nőknek tetőtől talpig el kellett takarniuk magukat, és nyilvánosan halálra kövezték őket, ha házasságtörésen vagy jogsértéseken kapták őket.

Ezúttal a tálibok videót tettek közzé kislányokról, akik épp iskolába tartanak az ország különböző tartományaiban. Kabul bevétele után pedig sajtótájékoztatókat is tartottak, ahol a helyi és a nemzetközi sajtó kérdéseire is válaszoltak. A Tolo News csatornát is birtokló Moby Group médiacsoport elnök-vezérigazgatója, Szaad Moseni szerint a tálibok most azért toleránsak a sajtóval szemben, mert felismerték, hogy szükségük van rá, hogy meg tudják nyerni az embereket maguknak, és meg tudják erősíteni a hatalmukat. Azt még nem tudni, hogy két vagy három hónap múlva mit kezdenek majd a sajtóval - jegyezte meg, hozzátéve, hogy várakozásai szerint a tálibok mindenképpen korlátozni fogják a sajtót, a kérdés csak az, hogy mekkora erővel teszik majd ezt.

Bár az Egyesült Államok és szövetségesei nem tudtak demokráciát teremteni Afganisztánban, a sajtó működését sikerült felvirágoztatni - mutatott rá Steven Butler, a Bizottság az Újságírók Védelméért (CPJ) nevű szervezet ázsiai részlegének vezetője. Az amerikai kormány hatalmas összegeket fordított a média kiépítésére, amelyre a demokratikus berendezkedés egyik alapjaként tekintettek. A Tolo is amerikai pénzből vetette meg a lábát 2003-ban, kezdetben rádióként, majd gyorsan televízióvá bővülve - idézte fel az AP, hozzáfűzve, hogy pastu és dari nyelven sugárzó műsorszolgáltatónak jelenleg ötszáz munkatársa van, és a legnézettebb csatorna Afganisztánban.

A hír- és szórakoztató műsorairól ismert Tolo tévé maga döntött úgy, hogy leveszik műsorról a zenés show-kat és a szappanoperákat, mert "úgy vélték, nem elfogadhatóak az új vezetésnek"; a romantikus szappanoperákat egy oszmán időszakban játszódó török sorozattal helyettesítették, amelyben hagyományosabb, visszafogottabb öltözéket viselő színésznők játszanak. Az RTA állami műsorszolgáltató további utasításig egyelőre levette a képernyőről a női bemondókat. A független, nők által irányított Zan TV pedig leállt az új műsorok készítésével. Egy másik hírcsatorna, a magánkézben működő Ariana viszont továbbra is foglalkoztatja női műsorvezetőit - olvasható az amerikai hírügynökség helyzetképében.

A hatalomátvétel óta elvétve érkeztek hírek arról, hogy a tálibok megvertek vagy megfenyegettek újságírókat. A Deutsche Welle német műsorszolgáltató arról számolt be, hogy tálib fegyveresek megölték egy újságírójának az egyik rokonát, egy másikat pedig súlyosan megsebesítették.

Mindeközben azonban a tálib mozgalom beenged újságírókat Pakisztánból Afganisztánba, és engedélyezi a médiumoknak, hogy folytassák munkájukat Kabulban. Az iszlám törvények és a nemzeti érdekek tiszteletben tartásának előírása ugyanakkor homályos és némileg nyugtalanító irányelv, amely az öncenzúra alkalmazását is előre vetíti - írja az AP.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?