Vöröshagyma bemutató Lakszakállason

nuhnems

Igazi „hagymaévnek” számít az idei – mondja Hájas László a Nunhems vetőmagvak kereskedője, aki szerint azonban az idei év is hozott kihívásokat a vöröshagyma termesztésben.

Ezért tartotta fontosnak, hogy Ládi Csabával, a Nunhems Hungary Kft. képviselőjével augusztusban a hagymatermesztő gazdákat Lakszakállasra invitálja. Itt a vöröshagyma terület tulajdonosaival és a vetőmagcég képviselőivel közösen bemutatták a cég által kínált fajtákat, még mielőtt azok felszedésre kerültek volna. Az említett vállalat fajtaajánlatában hét vöröshagyma fajta található meg, a nagyon koraiaktól kezdve a hosszabb tárolásra is alkalmas, kései fajtákig. Kötözésre alkalmas hagymát, fehér és lilahagymát is kínál a cég. Hájas László elmondta, a Nunhems vöröshagyma fajtáknál jelenleg is fontos kritérium a magas hozam, a termések egyöntetűsége, keménysége, a héj színe és erőssége, a jól záródó nyak, a termések alakja, mérete és tárolhatósága, illetve a jó alkalmazkodóképessége a környezet változásaihoz. Valamint a vöröshagyma termés egyközepűsége, amely tulajdonság segíti feldolgozhatóságot, a termések szeletelhetőségét.

Lakszakállasra azért esett a szervezők választása, mert itt mindig is nagy hagyománya volt a hagymatermesztésnek. Anno a helyi szövetkezet nagyban foglalkozott ezzel az ágazattal, aztán a zöldség- és gyümölcstermesztés zuhanásszerű visszaesése következett, majd a Kovács testvérpárosnak, Péternek és Vinczének köszönhetően néhány éve Lakszakállason újjáéledt ez a hagyomány. Vöröshagymát majd 4 hektáron vetnek, kötözésre, friss fogyasztásra, és tárolásra alkalmas fajtákat is termelnek.

„A hagyma esetében is nagyon fontos a tápanyagutánpótlás, ezért a bemutatóra meghívtuk a SEEDPLUS vállalatot is termékeivel, aminek köszönhetően a jelenlévők a hagyma lombtrágyázási eljárásával is megismerkedhettek a gazdák. Nagyon fontos ugyanis a levelek egészségesen tartása, a minőségjavítás, a gombás fertőzések megelőzése, a tárolhatóság megőrzése, a mikrorepedések kialakulásának megelőzése. Ezekkel a készítményekkel befolyásolhatjuk a hagyma méretét, növelhetjük annak élettartamát, valamint a termésbiztonságot is megalapozhatjuk” – mondta Hájas László, aki szerint a zöldségtermesztés egy nagyon nehéz ágazat, viszont megalapozott piackutatással, a partnerek megkeresésével és azok igényeinek teljesítésével érdemes az ágazatba fektetni.

(-er)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?