Mítoszok, mesék, legendák

Vasárnap

Van bennük valami közös. Mindegy, hogy mely ország, kultúra, terület, hagyomány őrzi őket.

Az sem teljesen releváns, hogy éppen van-e bennük bármiféle valós kapcsolódás az élethez. Látszólagos különbözőségük ellenére közös lelkülettel bírnak. Olyasmit közvetítenek felénk, amely a mai kor embere számára már más hatással bír, mint akár évszázadokkal korábban embertársainknak. Ennek ellenére sokat tanulhatunk belőlük.

Annak ugyanis, hogy fennmaradtak, véleményem szerint nemcsak a hagyomány, a hagyományozódás az oka, hanem annál valami mélyebb, egészen bentről fakadó és burjánzó oka van. Erejük, meghittségük, szilárdságuk a hit összekötő kapcsából ered. Abból az adott kor embere számára valós hitből, amely képes volt felülkerekedni a realisztikus, tudományos valódiságon, s elfogadni egy sokkal magasztosabb mozgatórugót.

Az, hogy generációról generációra tovább szálltak – és nyilván így a valóságtartalmuk valóban igencsak megkérdőjelezhetővé vált – a népek, a kultúrák fennmaradásának zálogai voltak, s egyben a hit megtartó erejének bizonyítékai is. Akkor ugyanis, amikor az apa továbbadta fiának, a fia a sajátjának, az asszonyok a lányaiknak, egy belső, mély kapcsolódás jelent meg. Az abban való bizonyosság, hogy egyek vagyunk őseinkkel, eleinkkel és az utódainkkal is. Lelkületben legalábbis bizonyosan. Így hát kedves Olvasóm, arra biztatlak téged is, add tovább a mítoszaidat, legendáidat, mesélj az utánad következő korosztályoknak. Fenntartod ezzel azokat, s valami még fontosabbat is teszel, virágzó hitet nevelsz a lelkekbe.

Ambrózai Zsuzsanna, Ember_kép

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?