Turizmusfejlesztés az Ipoly mentén

Turizmusfejlesztés az Ipoly mentén
Ipolydamásd/Párkány |

Az uniós pályázati forrásból készült tanulmány alapos, részletes útmutatóként szolgál az Ipoly menti szervezett turizmus fejlesztésére, különös tekintettel a környezet- és természetvédelemre.

Nem csak a határ menti folyami és folyó menti turizmus közös szabályzó rendszerének kialakítása, de az Ipoly növekvő sportturisztikai kihasználásának (horgászat, vízi sportok, kenuzás, csónakázás, kempingezés, gyalogtúrák) környezetvédelmi szempontjait prioritásként kezelő, ugyanakkor az ezekhez kapcsolódó szolgáltatások és termékek bővítését, színvonalának emelését, kulturális vonatkozásait is elemző tanulmány jelent meg Ipolydamásd önkormányzata és a párkányi Déli Régió Régiófejlesztési Ügynökség együttműködésében. Az uniós Interreg program nyertes pályázatának köszönhetően az Ipolytour című projekt arra kínál megoldásokat, hogy miként lehet elkerülni a folyó mentén a környezetszennyező tömegturizmust, miként lehet ezt értelmesen szabályozni úgy, hogy a horgászok, a kenusok és a túrázók se zavarják egymást. Ráadásul milyen rendezvények, események szervezhetők és tervezhetők a folyó mentén, az élővilág megóvásával.

Ötletek tárháza

Mint azt a kiadvány sajtótájékoztatóján Rományik Ferenc, Ipolydamásd polgármestere elmondta, a magyarul, szlovákul és angolul is megjelentetett tanulmány azért is roppant hasznos, a gyakorlatban is, mert nem egyszerű környezetterhelési, megvalósíthatósági jelentés, hanem konkrét, részletes ötletek tárháza mindazoknak, akik látnak fantáziát az Ipoly menti turizmus fejlesztésében. Továbbá azért is tanulságos, mert a folyó menti vadkempingezés, a szervezetlen turizmus okozta szemetelés, a vadhorgászat egyre nagyobb károkat okoz, előbb-utóbb pedig visszafordíthatatlanul káros folyamatokat generálhat a természetben. Minderre márpedig most kell gondolni, mert a Helemba-Ipolydamásd közti leendő új híd megnyitásával az Ipoly menti turizmus is nőni fog, a folyót és közvetlen környezetét is egyre inkább terhelve. A kiadvány remek kézikönyvként is olvasható, abban az értelemben, hogy mit érdemes és lehet megvalósítani, kialakítani az Ipolynál – Ipolyságtól Szobig, magyar és szlovák oldalon egyaránt – taglalta a polgármester.

Weboldalon is elérhető lesz

Tóth Attila, a párkányi régiófejlesztési ügynökség igazgatója szerint a tanulmány nem csak az önkormányzatoknak szól, haszonnal forgathatják civilek, társulások és vállalkozók is, továbbá mintaként szolgálhat arra, hogy milyen turisztikai fejlesztéseket lehetne megvalósítani a Garamon és a Dunán is. A kiadvány a vízi sportturizmus, a horgászat és a kempingezés kapcsán a kiszolgáló létesítmények megtervezését és kialakítását, kiszállóhelyek, vizesblokkok, kemping- és táborhelyek, tájékoztató táblák, térképek és tájékoztató anyagok elhelyezésének és kihelyezésének módszertanát is tartalmazza – állapította meg Csókás Judit projektmenedzser. A tanulmány rövidített változatát háromezer példányban nyomtatták ki, a teljes kiadvány a hamarosan elérhető ipolytour.eu weboldalon is olvasható lesz. A sikeres projekt egyúttal alapként szolgálhat egy komplex turisztikai stratégia kialakításához, turisztikai központok, állomások kialakításához az Ipoly mindkét partján.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?