Hamarosan kezdődik a könyvhét

dd
Budapest |

A szokásos júniusi időpont helyett szeptember 2–5. között tartják a 92. Ünnepi Könyvhetet a budapesti Vörösmarty téren és a Duna-korzón. Két elhalasztott, illetve félig online könyvhét után a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése úgy döntött, ideje személyesen találkozniuk íróknak és olvasóknak. 

A könyvkiadók többsége is arra szavazott, hogy „élőben” rendezzék meg az eseményt, figyelembe véve az aktuális járványügyi előírásokat. Az Ünnepi Könyvhét a magyar kulturális élet egyik legrégebbi, emblematikus eseménye, a kortárs magyar irodalom legnagyobb fesztiválja, amelyet 1929 óta hagyományosan a budapesti Vörösmarty téren rendeznek meg. A szabadtéri programsorozat és könyvvásár az irodalom iránt érdeklődők kultikus találkozóhelye; írók, olvasók, könyvkészítők és -kiadók ünnepe; a magyarországi könyvkultúrának és az olvasás népszerűsítésének megkerülhetetlen fóruma. 

Az Ünnepi Könyvhetet Gál Katalin, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöke és Szabó T. Anna költő nyitja meg szeptember 2-án, 15 órakor a Vörösmarty téren. A következő program a Szép Magyar Könyv 2020 verseny díjainak átadása lesz ugyanott, 16 órától. Másnap, szeptember 3-án 10.30-tól adják át a Vörösmarty téren a tavalyi és idei Osvát-díjat, amelynek gondozását nemrég vette át a Szépírók Társasága és a Fiatal Írók Szövetsége. 

Mivel a világjárvány kiszámíthatatlanná tette a könyvek megjelentetését, ezúttal az idén január 1. és szeptember 2. között megjelent újdonságokat tekintik könyvheti könyveknek. A hivatalos listára a hagyományoknak megfelelően magyar szerzőtől származó első kiadású művek, illetve klasszikus magyar nyelvű művek átdolgozott kiadásai kerültek fel.

A könyvheti listán többek között olyan szerzők szerepelnek új műveikkel, mint Vámos Miklós, Spiró György, Tóth Krisztina, Solymosi Bálint, Háy János, Géczi János, Szvoren Edina, Láng Orsolya, Saly Noémi, Markó Béla, Dunajcsik Mátyás, Kántor Péter, Závada Péter és Simon Márton. 

Az Ünnepi Könyvhéten szlovákiai magyar kiadók is képviseltetik magukat. 

Idén a szervezők a járvány miatt külön figyelmet fordítanak a látogatók biztonságára

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?