Korčok: Mindenkit ellenőriztek, akit Afganisztánból evakuáltak

Ivan Korčok
Pozsony |

Mind a 28 ember, akit a szlovák katonák hétfőn Afganisztánból evakuáltak, biztonsági vizsgálatokon esett át, és mindenkinek ellenőrizték a kilétét. Jelenleg a homonnai karanténközpontban vannak – tájékoztatott Ivan Korčok (SaS-jelölt) külügyminiszter a sajtótájékoztatóján.

Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő az evakuálást a legsikeresebb missziónak nevezte.

A Fegyveres Erők (OS) hat olyan személyt evakuáltak, akinek volt tartózkodási engedélye, illetve 11 nőt és 11 gyereket, akinek vannak szlovákiai kapcsolatai és tartózkodási engedélye is – magyarázta Korčok.

A katonák 70 órát töltöttek az afganisztáni repülőtéren, és közvetlen kapcsolatban voltak a tálib katonai egységekkel. Múlt héten egy norvég repülőgépet sikerült intézni az evakuációhoz. Ennek viszont nem sikerült evakuálnia az embereket, mert nem engedték fel őket a gép fedélzetére. Naď tájékoztatta a helyzetről a szlovák államfőt, a kormányfőt és a külügyminisztert. Ezt követően egy szlovák gépet küldtek Kabulba. „A konzultációk alapján meghoztam a döntést. Azt mondhatom, hogy nagyon nehéz, de hál’ istennek jó döntés volt” – jegyezte meg Naď. Hozzátette: 14 ember az USA segítségével jött Szlovákiába, további 14-et pedig a szlovák katonák evakuáltak.

Az aktualitását vesztett migrációs politika kapcsán a kormányfő azt közölte, hogy a koalíciós tanács ülésén már megtárgyalták ennek új változatát, és a kormányülésen is foglalkozni fognak vele.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?