Csak szívvel-lélekkel lehet óvónőnek lenni

Trencsík Katalin

Trencsík Katalin 44 évig dolgozott óvónőként, ebből 20 évig volt az Eötvös utcai Bóbita óvoda igazgatója Komáromban, amelyet ő hozott létre.

A Pedagógus Szolgálati Emlékérem díjra a fenntartó, Komárom város jelölte Trencsík Katalint. „Örültem a díjnak, hogy valamiképpen elismerik a munkámat ezen a nem éppen könnyű pályán. Nagyon hálás vagyok érte, hogy úgy gondolták, megérdemeltem ezt az elismerést. Először szülőfalumban, Karván lettem óvónő, ahol helyettesnek vettek fel a nyári szünetre. Mindig is egészségügyi nővér szerettem volna lenni, de az alatt a két hónap alatt eldőlt bennem, hogy mindörökre ezt szeretném csinálni, semmi más nem akarok lenni, csak óvónő. Így is lett” – mondta a díjazott. Trencsík Katalin munka mellett végezte el az óvóképzőt, majd sorban végigment a tudományos fokozatokon is, diplomás óvónő lett.

„Őszintén szólva, keserű napjaimban mindig azt mondom, hogy senki ne legyen pedagógus, de ha átértékelem, arra jutok, hogy ez egy csodálatos pálya. Egyet biztosan tudok mondani, aki nem szívvel-lélekkel csinálja, az nem fogja tudni végigcsinálni. Nincs karrier, nincs társadalmi, erkölcsi, sem olyan anyagi elismerés, ami a pedagógiát megilletné. Ha azt szeretnénk, hogy újra lámpásként világítson a pedagógus, akkor a társadalomtól és mindenkitől nagyobb elismerés kellene. Másrészt úgy vélem, ezt az elismerést nekünk nem várni kell, hanem újra ki kell vívni, hogy a pedagógus újra példakép legyen, hogy újra szent legyen, amit a tanító néni vagy bácsi mond és a szülő is elfogadja és támogassa. Ha visszatekintek a kezdetekre, úgy látom, hogy annyit változott a pedagógia, mint maga a társadalom. Ahogy a falvakban és városokban a közösségek változtak, úgy változott az oktatás is, de bízom benne, hogy mindig akad majd elhivatott, eltökélt, szívvel-lélekkel dolgozó pedagógus, aki mindig azzal indul útra, hogy majd ő megváltja a világot. Másképp talán nemis érdemes” – tette hozzá.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?