Baktérium okozta hüvelygyulladás - Kezeletlenül súlyos szövődményekkel jár

hüvelygyulladás

Minden harmadik nő ismeri a bakteriális vaginózist, vagyis a baktérium okozta hüvelygyulladást. Akkor alakul ki, amikor a hüvelyben megbomlik a „jó” és „rossz” baktériumok közötti egyensúly.

Ne becsülje le ezt a betegséget, és elsősegélyként igyekezzen megteremteni a hüvely ideális pH-értékét. A női nemi szervek, beleértve a hüvelyt is, nagyon érzékenyek a külső és belső változásra. Erről tanúskodik az az adat is, miszerint évente a nők 67 százalékának van a nemi szervekkel kapcsolatos panasza. Minden második hölgy nem tudja, hogyan kezelje. A kellemetlen viszketést, égő érzést és gyulladást rendszerint gombás fertőzéssel tévesztik össze, pedig a valóság az, hogy az esetek 17–20 százalékát okozzák a gombák. A kellemetlenségek oka pedig főleg a baktérium okozta hüvelygyulladás. „A bakteriális vaginózisról sok nő nem sokat tud. A valóság az, hogy elterjedt betegségről van szó, és ugyanolyan, ha nem nagyobb figyelmet érdemel, mint a többi betegség” – emlékeztetett dr. Radmila Sladičeková nőgyógyász. A bakteriális vaginózis a hüvelyflóra egyensúlyvesztését jelzi. Ilyenkor elszaporodik a Gardnerella vaginalis baktérium, ami elpusztítja a hüvely számára fontos lactobacillusokat.

Kellemetlen tünetek

„A nők 50 százalékának semmilyen tünete nincs, a másik 50 százalék fehér, halszagú folyást tapasztal, ami a nemi kapcsolat után még jobban felerősödik. A viszketés, az égő érzés és a fájdalom szintén jellemző rá” – figyelmeztetett a szakember. Ezt a betegséget sok, látszólag ártalmatlan dolog is kiválthatja, például a menstruáció, az illatosított termékekkel vagy a spermiummal való érintkezés. Ha nem kezelik, nemi úton terjedő betegség is kialakulhat. Ha a baktérium a spermiumhoz tapad, könnyen bejuthat a méhnyakba és kismedencei gyulladást okozhat. Ez a betegség a terhes nőket is fenyegeti, így esetükben hatszor nagyobb a vetélés esélye és kétszer nagyobb a koraszülés kockázata.

Hogyan kezeljük?

Első helyen az antibiotikumos kezelés áll. Hátránya, hogy néhány héten, hónapon belül megismétlődhet a betegség. Egy hónapon belül 15– 30 százalék, 90 napon belül 70, egy éven belül 80 százalék az esély arra, hogy megismétlődik a gyulladás. Az antibiotikumos kezelés további hátránya, hogy negatívan hat a fontos lactobacillusokra. Tehát ebben az esetben is érvényes, hogy jobb megelőzni, mint kezelni a bajt.

A normális pH-érték fontossága

A hüvely sav-bázis egyensúlyát a Lactobacillus törzs biztosítja. Épp ez védi meg a nyálkahártyát a kórokozó mikroorganizmusoktól. Ha csökken a számuk, vagy teljesen elpusztulnak, nagy az esélye a fertőzésnek. Ezért fontos a megelőzés, a hüvely megfelelő pH-értékének megőrzése, például glikogénnel. A glikogén valójában tápanyag a lactobacillusoknak, serkenti szaporodásukat és ezzel megelőzi a betegség, a kellemetlen tünetek kialakulását. A tejsav pedig helyreállítja a hüvely normális (3,8–4,2) pH-értékét.

Mit tegyünk, hogy elkerüljük a bajt?

  • az intim testrészeket tiszta és meleg vízzel mossuk
  •  rendszeresen cseréjük a törülközőt
  • minden nemi aktusnál használjunk óvszert
  • kerüljük az illatosított termékeket
  • viseljünk pamut alsóneműt
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?