Ostromlakomák Komáromban

komárom

19. századi szabadtűzi ételek főzőversenyére várják az érdeklődőket a komáromi Öregvárba augusztus 29-én.

Jókai Mór írja le a Forradalmi és csataképek című elbeszélésciklusában, hogy amikor 1849 áprilisában Guyon Richárd vezérőrnagy Komáromban átvette a vár parancsnokságát, első dolga volt a várvédők harci szellemének megszilárdítása. E célját merész módon valósította meg: az Öregvár sáncain, az ellenség ágyúzása közben látta vendégül a komáromiakat.

Erre a különleges lakomára emlékezve szeretne új hagyományt teremteni a Pro Castello Comaromiensi n. sz. a 19. században fogyasztott ételek bemutatójának és versenyének megrendezésével. A gasztronómiai élményt ígérő programot egy 1848/49-es eseményeket felidéző csatabemutatóval kötik össze az Észak-Komárom Öregvár udvarán. A rendezvény az 1. Komáromi Ostromlakoma projekt keretében valósul meg, amelyet a Rába–Duna–Vág EGTC Korlátolt Felelősségű Európai Területi Társulás által az Interreg V-A Szlovákia–Magyarország Együtt-működési Program részeként meghirdetett Kisprojekt Alap a nyugati határtérségben elnevezésű program támogatja. 

A Pro Castello Comaromiensi nonprofit szervezet szeretettel várja a nézőket és azokat a csapatokat, melyek szívesen bemutatják szakácstudományukat a 19. századi szabadtűzi ételek főzőversenyén. A versenyre 2021. augusztus 29-én, az 1848/49es éveket idéző látványos csatajelenet előtt kerül sor a komáromi Öregvárban.

Az elkészített ételeket szakavatott zsűri értékeli. A nevezési lapot és egyéb információkat megtalálják ITT.

Program az Öregvárban:

10:00-14:00 19. századi szabadtűzi ételek főzőversenye

10:00 – 16:00 Kézműves foglalkozások

11:00 Jancsi és Juliska – bábjáték a győri KL Színház előadásában

12:30 A hagyományőrző katonák bevonulása az Öregvárba

14:00 Alaki és harcászati bemutatók

15:00 1848/49-es csatabemutató

A belvárosi program:

11:30 1848/49-es hagyományőrző katonák felvonulása a Nádor utcán

12:00 Klapka György honvédtábornok szobrának koszorúzása a Klapka téren

Belépés ingyenes autóval a Villanytelepi úti kapun keresztül, gyalogosan, kerékpárral a Lipót kapun keresztül (az egyetem mellett). Az esemény résztvevőinek száma 1000 főre korlátozódik.

(x)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?