Zalka Csabáé lett a Fekete Péter

Vasárnap

Öröm, éljenzés, ünneplés. A Samuel Baláž, Denis Myšák, Vlček Erik, Botek Ádám összeállítású szlovákiai kajak négyes bronzéremmel érkezett haza a tokiói olimpiáról. Velük volt a somorjai Zalka Csaba is, aki két éve a szegedi vb-n ott ült a kvótát kiharcoló hajóban (akkor a sérült Myšák hiányzott). A játékokon, bár „tartalékként” elutazott Japánba, nem jutott szóhoz.

Miért is? A kvartett edzője, Likér Péter úgy fogalmazott, hogy az a feladata, hogy a múltban ezer méteren három olimpiai érmet begyűjtő K4-es a szabályok után megváltozott fele távon is kijusson az olimpiára, hozzátéve, hogy ez a hajó az ő névjegye. Ennek vetett alá mindent. S annak, hogy a hagyományoknak híven eredményes legyen – Athénban bronzot, Londonban és Rióban ezüstöt nyert a szlovákiai kvartett –, ehhez pedig a legjobbakat kellett bevetnie. Más dolog, hogy emiatt fájdalmas döntések születtek: a račicei vb-n ezüstérmes Gelle Péter, Botek Ádám páros áldozatul esett a négyesnek. Botek Ádámnak a négyesben lett dolga, Gelle Péter pedig két hónappal a szegedi vb előtt partner nélkül maradt.

Tavaly tavasszal, a járvány miatt a fiúknak idő előtt haza kellett jönniük a Los Angeles melletti edzőtáborból, s az utána elrendelt karanténban Vlček Erik nagyon csúnyán eltörte a lábát. Úgy tűnt, hogy a rangidős versenyzőnek ugrik a hatodik olimpiai rajtja. Bármennyire is nehéz hónapokat élt át azonban Vlček, a fiatalok harsogták: ők elviszik Eriket Tokióba. Csakhogy ezáltal nagy lett a tumultus a négy helyre. „A felmérések alapján és a teszteken mi öten eléggé egyformán jól teljesítettünk. Nehéz lesz a döntés” – vélte Zalka Csaba az év elején.

Öten voltak négy helyre

Erik örült, hogy a fiatalok évről évre jobbak, gyorsabbak. A 2019-es Európa-játékokon 500 méteren bronzérmes, az idei poznani Eb-n pedig ezüstérmes K4-es hajóban ülő Csaba is azt nyilatkozta: „Az, hogy ilyen csapatban vagyunk, az egészséges rivalizálás valamennyiünket motivál”. Denis Myšák ott volt az előző olimpián Rióban, s érmet is szerzett, ezüstöt. A többiek, Erik kivételével, először vehettek részt ötkarikás játékokon. De öten voltak a négy helyre... Klasszis versenyzők, nagyszerű formában. Likér úgy döntött, hogy Samuel Baláž, Denis Myšák és Botek Ádám helye biztos, a maradék negyedikről Vlček Erik és Zalka Csaba egymás elleni csatája dönt. A két fiú kétszer mérte össze erejét egyesben 400 méteren, mindkettőt Erik nyerte.

Csabának jutott a Fekete Péter. A 22 éves somorjai fiú nehezen viselte, hogy csak a partról nézi, ahogy társai lapátolnak. „Fejben nehéz volt elviselni. Nehezebb volt, mint versenyezni” – ezeket a szavakat kétszer is megismétli. Érezni, hogy mennyire ott motoszkálnak folyton az agyában. Nem az irigység munkál benne, hanem az, hogy társaihoz hasonlóan ő is szerette volna átélni azt a pillanatot, ahogy besurrannak a célba, felállnak a dobogóra. Ha itthon maradt volna, talán hamarabb megbékél az egésszel. De így, ott a helyszínen!

Itthon maradni jobb lett volna. A család, a barátok segítettek volna, hogy túltegyem magam rajta, de az egész felkészülést végigcsinálni úgymond a semmiért, nagyon kemény. Ez volt a legnehezebb dolog az életemben.” Időre van szükség, hogy mindezt feldolgozza. Talán azzal, hogy kibeszéli magából, hogy okosan egy sportpszichológus is segít majd neki jobb lesz. „Próbálok megpihenni, teljesen rendbe akarom hozni magam, hogy még jobb lehessek. Most olvastam egy cikket, hogy egy lány, aki Rióban indult, csak tartalékként jutott ki Tokióba, s ezt nem tudta elviselni, egy nappal az olimpia után öngyilkos lett. Ez is mutatja, hogy nem könnyű feldolgozni.”

Az olimpiai ciklus egy évvel rövidült, Párizsban 2024-ben rendezik a játékokat. Ez lehet a motiváció. „Igyekszem erre figyelni, reálisan, pozitívan gondolkozni. Ez volt, de hozzuk ki belőle a legjobbat. Lesz Párizsban egy új szám, marad a K4 500 méter, és lesz K2 500 is. Ennek örülök, ez plusz lehetőség. Idén Denis Myšákkal jártam párost, s valószínűleg a jövőben is folytatjuk az együttműködést.” S lévén, hogy Denis a sérülésből visszatérve nagyon erős, s ideális korú a két fiú, ez a páros Párizsra beérhet, éremesélyes lehet. A jövő nagy reménységei.

Érdekes
Vasárnap

Soós Tibor: „Nem kell félni, van utánpótlás!”

Neve fogalom. Egyike volt a legtekintélyesebb hazai edzőknek. Soós Tibor, aki civilben építőmérnök, számtalan olimpiai, világ- és Európa-bajnoki érem szülőatyja, hosszú évek során ő volt a komáromi és a szlovákiai kajaksport sikerkovácsa.

Mi a véleményed a négyes összetételéről?

Csaba gyorsabb versenyző, mint Erik, de csak kétszázon. Ötszázon már nincs meg ez a különbség. Korrekt megoldás volt a belső kvalifikáció, négyszáz méter egyesben idő tekintetében körülbelül megfelel a négyes ötszázas idejének. Sajnálom Csabát, de ez már csak így van: a négyesben csak négyen lehetnek, nem öten. Csaba is ott volt a csapattal Tokióban, saját bőrén megélte az olimpiát, tapasztalatot szerzett. A következő játékokon Párizsban már valószínűleg ő ül majd a hajóban.

Annak idején ezer méteren volt igazán erős a szlovákiai négyesfogat. Aztán jött a váltás, s kicsit izgultunk...

Ez a bronzérem azért nagy eredmény, hogy tudtak váltani. Két éve Szegeden már megszerezték az olimpiai kvótát, akkor Zalka Csabával. Annak ellenére, hogy Szlovákiában a sport olyan állapotban van amilyenben, kajakban nem kell félni, hogy nem lesz utánpótlás. Ott van Zalka Csaba, s jönnek a 15-16-17 éves fiatalok, óriási tehetségeink vannak. Öröm nézni őket a versenyeken. A sikerek, az érmek nagyon fokozták az érdeklődést sportunk iránt.

Tehát a magyarokhoz hasonlóan nekünk is több számban kell, lehet gondolkodni? Nemcsak a négyesben?

Meg is próbálták már Tokióban, Botek és Baláž indultak párosban, de lehetett látni rajtuk, hogy az ötszáz négyesre koncentrálnak. De nem lehetett nem kipróbálni, hiszen az Eb-n másodikok voltak a németek mögött. A döntőt kis szerencsével meg tudták volna csinálni, de nem ismertük a tengerentúli mezőnyt. Egyébként a kajak-kenu valamikor tipikus európai sport volt, most a 12 számban csak 4 aranyérem maradt az öreg kontinensen – három a magyarok, egy a németek révén. Az oroszoknak nem jutott érem. Nyerő lett Új-Zéland, Ausztrália, Brazília, az USA. Globalizálódik a kajaksport is, s ebből kifolyólag egyre nehezebb a győzelem.

Párizsig van három év. Milyen kombinációk lehetségesek? Számításba jöhet valaki a fiatalok közül egyesben is?

Ott már nem páros ezer lesz, hanem ötszáz. Az egyesben mutatkoznak 17-18 év körüli pöstyéni gyerekek. Ahhoz, hogy három év múlva oda tudjuk őket küldeni az olimpiai versenybe, egyáltalán kvótát tudjunk szerezni, annak minimum junior Európa-bajnoknak vagy másodiknak kell lennie. Ilyet egyelőre nem látok, de remélem, hogy a feltörekvő nemzedék beérik. Persze, egyre nehezebb, egyre erősebb a mezőny. Ezért a Gelle Péter tokiói K1-es 14. helyét sem vetném el.

Az új szabály szerint egy ország két hajót is indíthat egy számban. A magyarok tökéletesen éltek vele.

Azok, akik már kinn vannak az olimpián, mehetnek bármit, de abban a számban, ahol megszerezték a négy helyet (mint a magyarok a négyesben), el kell indítani a hajót. Egyébként ezzel a szabállyal hatalmasat erősödik a konkurencia, ezért nagy dolog, hogy a királyi számban, a K1 ezer méteren a magyarok dupláztak. Aki nagyon megérdemelte a győzelmet, az Kopasz Bálint. Itt járt Komáromban két éve, abszolút fegyelmezett a fiú. Amikor anyukája, aki egyben az edzője, verseny után adta rá Tokióban a hűtőmellényt, kérte, hogy: „anyu ne, majd csak öt perc múlva”. Még ez is ki van neki pontosan számolva.

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/34. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?