Emlékszoba-átadás és nemzetközi találkozó

Tallós-emlékszoba
Tallós |

Háromnapos rendezvénysorozat keretében adták át az Esterházy-kastély felújított emlékszobáját. A hétvégén megvalósult az Életünk másokkal nemzetközi projekt is.

Az Európai Unió pályázatán 25 ezer euró támogatást nyert Tallós község nemzetközi találkozó szervezésére, amely augusztus közepén valósult meg. Horváth Zoltán, Tallós polgármestere örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy milyen nagy volt az érdeklődés a találkozó iránt.

„Ilyenkor szoktuk tartani a falunapot, ami általában egy napra bezsúfolt programokból állt, ahol talán nem is tudott mindenki úgy szórakozni, ahogy szeretett volna. Most három napra osztottuk szét a programokat. Nagyon boldog vagyok, hogy pénteken cigányzenével kísért borvacsora keretében megnyitottuk az Esterházy-kastély felújított emlékszobáját. A vendégek lenyűgözve csodálták meg, mennyire szép lett” – fejtette ki a polgármester. Az emlékszoba felújítása támogatással és önerőből készült el: Nagyszombat megye 30 ezer euróval, egy magáncég 10 ezer euróval támogatta a megvalósítást. Horváth Zoltán úgy fogalmazott, még nincs teljesen kész a terem, de reméli, hogy ezzel olyan folyamat indult el a kastélyban, amelyet semmi sem tud megállítani.

„Az egész azzal kezdődött, hogy múlt év novemberében a község meg tudta venni a kastélyt, amit azóta jórészt önkéntesek takarítottak és kezdtek rendbe tenni. Közel ötven önkéntest hívtunk meg a megnyitóra, hogy megköszönjük a munkájukat, valamint Bugár Bélának és Érsek Árpádnak is megköszöntük, hogy segítettek abban, hogy a község tulajdonába kerüljön a kastély. A hagyományos termelői piacon, amelyet szombaton tartottunk a kastély udvarán, rengetegen megnézték az emlékszobát, hatalmas volt az érdeklődés, több százan megcsodálták.”


Assunta teája

„Jelenleg Túri Török Tibor szobrászművész két domborműve található a helyiségben, továbbá a kastélyt ábrázoló festmény másolata, amelynek eredetije Pápán található, az emlékszobát ábrázoló fotó az 1910-es évekből való, amelynek segítségével szeretnénk majd berendezni az emlékszobát. Ebben nagy segítséget kapunk a Galántai Honismereti Múzeum igazgatójától, Takács Mihálytól. Hetvenöt év után Somorjáról visszakaptunk egy szárnyas zongorát, azt is ott helyeztük el és Tallós történetéről szóló kiállítást is szeretnénk berendezni” – részletezte a polgármester. Azt is elmondta, hogy Tallós megalkotta a saját teáját Assunta teája néven, amelynek alapját a kastély parkjában található ginkgo biloba fák termése adja és Esterházy Assunta grófnőről kapta a nevét. Egy 1759-ből származó térképen szereplő castellum felirat felhasználásával saját logót is szerkesztett a helyi Kosár Ferenc, amelyen a szárnyas zongora is szerepel, amelyen Assunta grófnő játszott.

Különleges ételek

Vasárnap nemzetközi főzőversenyt rendeztek a Kis-Duna partján a malomnál nemzetközi részvétellel. Erdélyből Borszékről, Magyarországról Aba községről, Csehországból Svitávka településről, valamint Donovalyról érkeztek vendégek Tallósra. „Nagyon jó a kapcsolat a települések között, főleg az idegenforgalomterén. Ezen dolgozunk mi is,hogy a Galántai járásban létrehozzunk egy idegenforgalmi szervezetet annak érdekében, hogy a környék látnivalóit, érdekességeit összefogjuk és támogassuk, mert egyenként a helyi kisvállalkozók nem tudják felvenni a versenyt az idegenforgalom terén például a Tátrával vagy Pozsonnyal” – hangsúlyozta Horváth Zoltán. A főzőversenyen igazi ínyencségek készültek, például kacsapörkölt, halászlé, pulykanyakpörkölt. Minden főzőcsapat kapott ajándékot, és három különdíjat is kiosztottak a legszebb tálalás, a legkreatívabb öltözék és a legkülönlegesebb étel kategóriában. Utóbbit a tallósi vadászok csapata nyerte a helyben lőtt őz gerincéből készült pörköltért. Bihercz Imre főszakács elmondta, pontos receptet nem tud mondani, mert mindig kicsit máshogy készíti. A fő szabály, hogy egy kis vörösbor mindig kerüljön az ételbe, és a fűszerekből nagyon keveset kell használni, mert a hús íze

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?