VIDEÓ: Medúzák a Csallóközben és a Szigetközben

Dunaszerdahely
Csilizpatas/Győr |

Medúzát láttak a természetjárók egy bányatóban Csilizpatas mellett. Nem először bukkant fel a különleges élőlény a tóban, a szakember szerint a kiváló vízminőségre utal a medúza jelenléte.

Nem egyszerű felfedezni a kavicsbánya vizében az áttetsző állatot. A Craspedacusta sowerbyi édesvízi medúza mindössze 2-4 centiméternyi, emberre ártalmatlan élőlény. 

Tiszta vízben élnek

Jelenléte magasabb vízhőmérsékletre és jó vízminőségre utal. Az édesvízi medúzák ugyan viszonylag ismeretlenek, mégsem számítanak újdonságnak a vidéken. Az elmúlt években több szlovákiai folyóban, legutóbb pedig a Rimaszombathoz közeli meleghegyi víztározóban bukkantak fel az édesvízi medúzák. Jozef Lengyel zoológus, az Állami Környezetvédelem munkatársa szerint ugyan ritka, de valóban nem egyedülálló a csallóközi megfigyelés. A tóban már évekkel korábban is láttak medúzákat, akkor is ragyogóan tiszta volt a bányató vize, akárcsak most.

Az édesvízi medúzák a a század elején jelentek meg Európában, korábban Londonban fedezték fel az első egyedeket. Az élőlények az emberi tevékenység hatására terjedtek el a kontinensen. Szlovákiában bő fél évszázada, a Duna-ágakban éltek az apró, 2-4 centiméteres állatok, innen a Duna fő folyamába is bekerültek. 

Ezt a medúzaszőnyeget idén nyáron Győrnél, a Mosoni-Duna holtágban fotózták.

A Szigetközben és Győrben

A szigetközi ágrendszer dunakiliti részén évek óta turistacsalogató látványosság az úgynevezett Helenai-tavak egyik belső, kenuval vagy csónakkal egy kis bejáraton megközelíthető, kristálytiszta vizű tavában található édesvízi medúza. Sokan a vízzel együtt tenyerükben fogják, majd visszaengedik az itt különleges, teljesen ártalmatlan, áttetsző, tízforintos nagyságú csalánozót. Külön program a vendégek számára, évek óta kenutúrákat is szerveznek már ide a közeli kempingesek. 

Júliusban gyakorlatilag „medúzaszőnyeggel” találkozhatott az is, aki Győrben a Mosoni-Duna holtágán csónakázott. Ekkora mennyiségben ez egyáltalán nem megszokott itt, így sokan megcsodálták a melegebb vizeket kedvelő, a víz felső részén ezrével lebegő állatkát. 

Kiss Bartalos Éva
Cséfalvay Attila

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?