Szlovákia katonai géppel evakuálja polgárait Kabulból

spartan
Pozsony |

A szlovák kormány a légierő csapatszállító repülőgépét küldi az afganisztáni Kabulba, hogy az ottrekedt szlovák állampolgárokat és a szlovák hatóságokkal együttműködő afgánokat evakuálják az országból, amely felett átvették az irányítást a szélsőséges iszlamista tálibok. Néhány szlovák állampolgár kérte a kimenekítését, Pozsony tíz afgánnak nyújt menekültstátuszt.

"A biztonsági helyzet Afganisztánban és különösen Kabulban, az ottani reptéren, rendkívül komoly. A kormányunk azonban nagyon intenzíven egyeztet a partnerekkel és bekapcsolódtunk az afgán és az uniós állampolgárok biztonságos helyre szállításába. Ezen misszió keretében rendelkezésre bocsátottunk egy speciális katonai szállítógépet" - mondta hétfőn délelőtt Eduard Heger (OĽaNO) szlovák kormányfő a videóüzenetében. A miniszterelnök hozzátette, a hétfői nap folyamán folyamatosan egyeztetnek arról, hogy pontosan miként vessék be a gépet és más technikai eszközöket.  A szlovák gép fennmaradó kapacitását felajánlják az uniós és NATO tagállamoknak.

A kormányfő elmondta, hétfő délelőttig néhány szlovák állampolgár kérte az Afganisztánból való kimenekítését. "A kormányunk ugyancsak döntött arról, hogy menedéket nyújt tíz olyan afgán állampolgárnak, akik az utóbbi években intenzíven együttműködtek az EU tagállamaival" - jelentette be Heger.

"A helyzet gyors reakciót követel, hogy segítsünk azoknak, akiknek veszélyben van az élete" - írta még korábban közösségi oldalán a miniszterelnök.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?