Startol az új Covid-automata

koronavírus
Pozsony |

Szlovákiában ma lép életbe az új Covid-automata, amely gyökeres változást hoz a jelenleg érvényes szabályokhoz képest.

Az új Covid-automata lényeges eleme, hogy már nem országos, hanem csupán regionális korlátozásokat tartalmaz. Tehát, ha egy adott járásban romlik a járványhelyzet, a korlátozásokat csak ott fogják bevezetni. Ráadásul, azok a járások, amelyekben magas a lakosság átoltottsága, az új szabályok szerint még a legrosszabb járványhelyzetben sem kapnak fekete besorolást, vagyis az üzletek nyitva maradnak, és a szolgáltatások is elérhetőek lesznek.

A járványügyi térképet az eddigiekhez hasonlóan hetente aktualizálják, az eddig érvényes hétszínű felosztást azonban egy egyszerűbb, 5 kategóriát (zöld, narancssárga, piros, bordó, fekete) tartalmazó modell váltja fel. Mától a narancssárga besorolású járások közé tartozik a Gölnicbányai, a Kassai, a Kassa-vidéki, az Iglói és az Ólublói járás. Az ország többi járása e héten ugyanakkor még zöld besorolású marad.

A szolgáltatásokkal kapcsolatos megszorítások esetében három új kategóriát vezetnek be. Az elsőbe csak a teljesen beoltottak tartoznak; a másodikba az oltottakon kívül azok is, akik teszttel rendelkeznek és azok, akik átestek a megbetegedésen; a harmadik csoportba korlátozások nélkül mindenki beletartozik. A kocsmák és éttermek, a rendezvények szervezői, de például az egyházak is eldönthetik, mely csoportba tartozó személyeket fogják beengedni. Ez alapján határozzák meg, hány embert engedhetnek be, és milyen feltételekkel tarthatnak nyitva. Ha egy sörözőben úgy döntenek, hogy mától csak a beoltott személyeket engedik be, akkor a belső helyiségeiben még a súlyosabb járványhelyzetben is lehetnek vendégek. Ha viszont mindenkit korlátlanul beengednek, és semmit sem fognak ellenőrizni, már a narancssárga besorolásban is be kell csukniuk a belső helyiségeiket, a teraszon pedig legfeljebb tíz ember tartózkodhat. A vendéglátóipari egységeknek, a rendezvények szervezőinek és az egyházaknak jól látható helyen kell feltüntetniük az információt arról, kit engednek be és milyen feltételekkel.

A maszk használatánál a járványügyi szakértők nem javasoltak változásokat. A belső terekben mindenkinek kötelező a szájmaszk viselése, tömegrendezvényeken pedig kültéren is. Az FFP2-es típusú szájmaszk a piros fázistól lesz kötelező mindenkinek beltérben, a fekete fázisban kint is hordani kell a maszkot, ám elég lesz a klasszikus szájmaszk.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?