Elévült biztosításokért fizetünk

Vasárnap

Tisztelt Szerkesztőség! Nagy érdeklődéssel olvastam a Vasárnap 28. számában az ingatlanbiztosításokról szóló beszélgetést. Azt gondoltam, most végre megtudhatom, miért csűrik-csavarják mindig úgy a dolgot a biztosítók, hogy ne kelljen fizetniük, vagy ha igen, akkor nevetséges összeget, de a lényeget hiányoltam a szövegből. Azt nem mondta ki a tanácsadó, és önök sem kérdeztek rá, hogy ha az ügyfél nem elég szemfüles és nincs egy rátermett pénzügyi tanácsadója, akkor a biztosítók bizony hagyják, hogy számára előnytelen biztosítást fizessen, mert nekik az úgy jó. Én is így jártam. Miután felújítottam a házam, telefonáltam a biztosítóba, hogy továbbra is ugyanannyi összeget fizessek-e, vagy meg kellene növelnem. Azt mondták, maradhat minden a régiben, hiszen csak két éve újítottuk meg a szerződést. Évente 60 eurót fizettem. Tavaly egy nagyobb vihar megrongálta az új tetőt, a kár több mint ötezer euró volt, de a biztosítótól csak kétezret kaptam. Az indoklásban azt írták, hogy alulbiztosított volt az ingatlan, mert többet ért, mint amennyire a biztosítást kötöttem. Hiába érveltem, hogy hiszen én telefonáltam nekik, meg kell-e változtatni a szerződést, ők mondták, hogy rendben van. Az volt a válasz, hogy a saját pénzügyeimmel nekem kell törődnöm, őket nem terheli semmilyen felelősség. Úgy gondolom, ez nem tisztességes eljárás, főleg akkor nem, ha valaki önként jelentkezik és tanácsot kér. Kiben bízzon az ember, ha már a saját biztosítójában sem lehet, amelynek harminc éve fizet? Én ezután fel is bontottam a szerződést, úgy hiszem, jobban járok, ha inkább elteszem azt a pénzt.

Egy csalódott ügyfél

Az ingatlan valódi értéke

Viharkárokról szóló írásunk megjelenése után több olvasónk is felhívta a figyelmünket arra, hogy nem feltétlenül elég ötévente átértékelni a biztosításokat, és nagyon résen kell lenni. A biztosítóknak ugyanis nem fűződik érdekük ahhoz, hogy mindenki az ingatlan értékének megfelelő, minden káreseményre kiterjedő szerződést kössön, és gyakran a pénzügyi tanácsadók is nekik dolgoznak. Ezért aztán sok embernek fogalma sincs arról, hogy az ingatlanját mindig akkora értékre kell bebiztosítania, amennyit aktuálisan ér, mert releváns kártérítésre is csak így számíthat. Különösen fontos erre odafigyelni olyankor, amikor jelentősen növekszik az építőanyagok ára (mint például most), vagy ha valaki felújítja a házát, esetleg ha egy környékbeli beruházás miatt növekszik az ingatlanok értéke. Aki ilyenkor nem növeli a biztosítás összegét, azt kockáztatja, hogy az ingatlanja alulbiztosított lesz. Vagyis, ha a felújított, 100 ezer euró értékű házát éri viharkár, de ő tíz éve az 50 ezer euróra becsült házra kötött biztosítást és azóta is ezt fizette, akkor csak a kár felét fogja neki a biztosító megtéríteni.


 

A biztosítóknak megfelel

Matematikailag ez így igazságos, hiszen az ügyfél is kevesebbet fizetett, mint ami a háza valódi értékét tükrözné, viszont valóban nem teljesen korrekt, mert a biztosítók erre figyelmeztethetnék az ügyfeleiket. Ezt egyikük sem teszi rendszeresen, holott az általunk megkérdezett pénzügyi tanácsadók szerint tíz biztosítási szerződés közül kilenc nem aktuális.

A Szlovákiában működő biztosítók közül egyedül a Wüstenrot válaszolta megkeresésünkre azt, hogy évente egyszer figyelmezteti a klienseit, értékeljék át a szerződéseiket. A legrégebbi változatlan szerződéseik átlagosan 5,5 évesek, a kártérítés összegét pedig csak abban az esetben csökkentik, ha 20%-nál több az alulbiztosítás értéke. Az Allianz, a Generali és a Kooperativa biztosítók azt válaszolták, hogy „folyamatosan átértékelik” a szerződéseket, de arra a kérdésre, megszólítják-e az ügyfeleiket, nem válaszoltak. Azt sem árulták el, hogyan befolyásolják az elévült szerződések a kifizetéseiket, magyarán mennyi pénzt takarítanak meg ezáltal.


 

A kártérítéseken spórolnak

Szerkesztőségünket megkereste egy pénzügyi tanácsadó is, aki neve elhallgatását kérve azt mondta, hogy a biztosítók számára az alulbiztosítások komoly bizniszt jelentenek, mert sokkal jobban megéri nekik kevesebbet fizetni az ingatlant ért károkért, mint 20-30 euróval emelni az egyes biztosítási összegeket. Különösen érdemes szerinte odafigyelni a jelzáloghitel felvételekor a bankban kötött biztosításokra, mert ezek szinte minden esetben csak a felvett hitel értékéig terjednek, és nem tükrözik az ingatlan valódi értékét.

A tanulság mindebből az, hogy nagyon résen kell lenni, milyen értékre és milyen káreseményekre kötünk biztosítást. Ha pénzügyi tanácsadó segítségét kérjük, érdemes olyasvalakit választani, akit ismerősök ajánlanak, és elégedettek a munkájával. Ha már fizetünk, fontos és lényeges tételekért fizessünk, hogy katasztrófa vagy káreset után ne mondhassák azt a biztosítóban: pont ez nem volt benne a szerződésben.


 

Biztosítsunk és vigyázzunk!

Az ingatlan bebiztosítása nem azt jelenti, hogy hátradőlhetünk, és semmire nem kell vigyáznunk, mert kár esetén a biztosító szakemberei azt is vizsgálják, elővigyázatosak voltunk-e. Vihar esetén és mindig, amikor elmentünk otthonról, bezártuk-e az ablakokat, ha hosszabb időre elutaztunk, elzártuk-e a vizet és a gázt, rendszeresen szakemberrel ellenőriztettük-e a kazánt és a kéményt. Ha ezeket elhanyagoltuk, megtörténhet, hogy a biztosító egyáltalán nem fizet kártérítést. Az ingatlan karbantartására is ügyelni kell, mert ha a mi hanyagságunk miatt viszi el a szél a tetőt, ugyancsak hiába várunk a kártérítésre. A kárfelmérők minden esetben ellenőrzik, milyen állapotban volt az ingatlan vagy a tönkrement ingóság a természeti katasztrófa előtt.

 

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/31. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Érdekes

Mire kell fokozottan figyelni a biztosítási szerződés megkötésekor?

- Az ingatlan biztosítási értéke feleljen meg a valódi értékének.

- Ha lehetőség van rá, kérjük, hogy a biztosító az ingatlanárak vagy az építőanyagok és építési munkálatok árának növekedésekor automatikusan növelje a biztosítási összeget.

- Felújítási munkálatok után mindenképp módosítsunk a szerződésen.

- Figyeljük, milyen új kockázatokra lehet biztosítást kötni, esetleg melyeknél emelkedett az összeg. Az egyre gyakoribb viharok és árvizek például emelik az ezekre kötött biztosítások összegét.

- Ne csak az ingatlant ért kárra, de a kárelhárítási munkálatokra (víz és sár kiszivattyúzása, romok eltakarítása, korom eltávolítása, falak szárítása) is kössünk biztosítást, mert ezek mind nagyon sokba kerülnek.

- Az sem mindegy, házat vagy lakást biztosítunk-e be, mert a biztosítási érték mindkettőnél más. A háznál az, amennyiért újra fel lehet építeni, ezért itt az építőanyagok és építési munkálatok árának növekedése okozhatja az alulbiztosítást. A lakás biztosítási értéke annyi, amennyiért újat lehet vásárolni – hasonló minőségben és hasonló helyen –, itt az ingatlanárak növekedése mérvadó.

- Az ingatlanbiztosítás mellett fontos biztosítást kötni a háztartásra is, vagyis mindenre, ami a házban úgymond mozdítható. Ezek lehetnek bútorok, elektronikai cikkek, gépek stb.

- Ellenőrizzük, milyen természeti katasztrófákra szól a biztosításunk, mert például az árvíz és a kiadós esőzések okozta áradások között a biztosítók különbséget tesznek. Fontos még biztosítást kötni légköri csapadék, viharos szél és szélvihar, jégeső, villámcsapás, földrengés és földcsuszamlás esetére. Némely biztosítóknál ezek az alapcsomag részei, másoknál külön kell biztosítást kötni például árvíz és áradás vagy földcsuszamlás esetére.

- Ha az általunk birtokolt ingatlant egy családtagunk használja és ő okoz kárt, például nyitva hagyja a csapot, és elárasztja vízzel a konyhát, ezt a kárt a biztosítók nem térítik meg.

- Minden biztosítónál vannak kivételek, amelyekre nem vonatkozik a biztosítás (ezeket szokták a szerződés apró betűs részében felsorolni). Ilyen lehet a talajvíz, a háztetőre zuhanó fa, vagy a háznak ütköző autó okozta kár.

- Az ingatlanbiztosításba belefoglalható a garázs, fészer, kerti filagória biztosítása is. A kertekben be lehet biztosítani a dísznövényeket és a fákat, de a kint tartott kerti bútorokat és öntözőberendezéseket már nem.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?