A repülés életérzés, örök rabság

Medve
Medve/Gödöllő |

Repülni jó, és minél fiatalabb korban kell elkezdeni, vallja Szluka Zoltán pilóta, pilótaoktató.

A medvei repülős napra Gödöllőről érkezett a Cessna 172 kisrepülőgép három pilótával a fedélzetén. Mindhárman a Sky Hungary Team Kft. munkatársai, amely kisrepülőgépeket, illetve egy pilótaképző iskolát is üzemeltet Gödöllőn. A pilóták mindig élvezettel vállalnak olyan felkéréseket, amikor gyerekekkel és felnőttekkel sétarepülhetnek a fellegekben. Amíg Kazi Zsolt és Nagy Gábor pilóták felváltva irányították a kisgépet a repülni vágyókkal, addig Szluka Zoltán ügyvezető igazgatóval és tulajdonossal beszélgettünk a repülésről, a pilótaképzésről és a repülőgép-vásárlásról.



Autó vagy repülőgép

Először arra voltam kíváncsi, hogy ha lenne egy házam például a horvát tengerparton, megérné-e venni hozzá egy ilyen kisrepülőgépet, hogy ne kelljen a nyári dugókban az autópályákon várakozni. Szluka Zoltán nagyon gyorsan visszaparancsolt a földre. „Egy ilyen négyszemélyes Cessna kisrepülőgép, amilyet a medvei sétarepülésre elhoztunk, már egy autó áráért megvásárolható. Ami igazán költséges, az a fenntartása és a szervizelése. Ennek a gépnek, amellyel Medvére jöttünk, pár nappal ezelőtt volt esedékes szervizelése, amelyért mintegy 2 millió forintos számlát kaptunk. A fogyasztása óránként 30-35 liter repülőbenzin, vagyis kerozin, ami leginkább a 100-as oktánszámú autós benzinhez hasonlítható. Nem is beszélve arról, hogy felszálló- és leszállópályára is szükség volna” – részletezte a pilótaoktató és repülőgép-tulajdonos. Természetesen ez még korántsem minden. Kétezer óra repülés után kötelező a motorcsere, illetve a motor felújítása, ennek költsége vetekszik egy használt repülőgép árával, és még mindig csak a motornál tartunk. 



Pilótaengedély

Szerencsére ahhoz, hogy élvezhessük a repülést, nem kell repülőgépet vásárolni. Ám az első lépés mindenképpen a pilótaengedély megszerzése. Az átlag időtartam egy PPL (Privat Pilot Licence – magánrepülő-jogosítvány) megszerzésére körülbelül hat hónap, ebben az időszakban benne van az elméleti és gyakorlati oktatás is. Ideális a két módszer kombinálása, mert sokkal gyorsabban és maradandóbban rögződnek a tanulókban a hallottak-látottak a kézzelfogható tapasztalatokkal együtt. Aki hobbipilóta szeretne lenni, az orvosi vizsgálat, 45 óra repülés és az elméleti tudnivalók elsajátítása után megkaphatja a pilótaengedélyét. Minden vizsga repülőgéptípushoz kötődik. Egy jogosítvány megszerzése, amely az egész EU területén érvényes, mintegy 1,8 millió forintba kerül. 



Boeing kontra Cessna

„Óriási” – válaszolta Szluka Zoltán arra a kérdésre, mekkora különbség van egy utasszállító Boeing és egy Cessna kisrepülő irányítása között. „A nagy gépek majdhogynem emberi beavatkozás nélkül működnek, szinte teljesen automatizáltak, a kis gépeket azonban százszázalékosan az ember irányítja. Persze nagyon jó dolog, ha működik a motor, de a legfontosabbak a szárnyak. Amíg a szárnyak megvannak, nagy baj nem történhet. Ezért is mondják a pilóták, hogy ép ember ép ésszel ép gépből nem ugrik ki, mert amíg megvannak az ép szárnyak, addig megoldható minden helyzet” – magyarázza a pilóta.



Pizzát a pilótának

A többéves gyakorlat során előfordultak rázós pillanatok is, például amikor a repülőt hirtelen egy zivatarcella zárta körbe, vagy amikor az egyik utas félelmében a botkormányba kapaszkodott és zuhanórepülésbe hozta a gépet. Az egyik legemlékezetesebb és legkedvesebb eset viszont egy búzamező kellős közepén történt. „Ez volt az egyetlen eset a 26 éves repülési gyakorlatom alatt, hogy motorhiba miatt kényszerleszállással landoltam egy búzamezőn Enyingen. Órákig vártam a szervizre, ez alatt az idő alatt az ott arató kombájnosok jól tartottak üdítőkkel, sőt az egyik pizzát is rendelt a helyi pizzériából, amit a tulajdonos személyesen hozott ki, mondván, látnia kell, hogy a búzamező közepén ott parkol egy repülőgép és a pilótája pizzát kér” – meséli a történeteket mosolyogva Szluka Zoltán.



Mester és tanítvány

A repülésoktatás nyolc éve alatt mintegy 60 pilótát képeztek ki a gödöllői bázison. Ezek egyike volt Szluka Zoltán édesapja is. „Édesapám MALÉV-pilóta volt, egyike az elsőknek, akik Boeing gépekkel repültek, és gyerekként mellette voltam, amikor átképezte magát a Tupolev gépekről. A légitársaság megszűnése néhány évvel ezelőtt őt is megviselte. A 60. születésnapjára azt az ajándékot kapta tőlem, hogy visszaképeztem kisgéppilótává. Ezen a Cessna gépen kezdte új pilóta-pályafutását, amivel ide jöttünk. Sajnos már nincs közöttünk, de nem felejtem el azt az örömöt, amit az arcán láttam, amikor azt mondtam neki, »apu jössz velem«” – emlékezik vissza Szluka Zoltán.

„Mindenki, aki repülni akar, tegye meg és minél előbb. A vitorlázórepülést már 16 éves korban el lehet kezdeni, ami sokat segít a 18 éves korban elkezdhető pilótaképzésnél. Két kislányom van, mind a ketten a repülés szerelmesei már most. A nagyobbik 11 éves, és kétéves kora óta ott van mellettem a repülőgépen. Ha engedném, simán elvezetné egyedül is. A repülés életérzés. Aki egyszer belekóstol, örökre a rabjává válik” – vallja Szluka Zoltán pilóta, pilótaoktató.

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?